HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással felgyorsul a szembeültetések gyártása

ferenck 2024.05.27. 08:00

A Kelet-Anglia Egyetem kutatói fejlett szemészeti technológiát dolgoztak ki; új gyantával nyomtatnak intraokuláris eszközöket. Az újítással javítható, felgyorsítható a szürkehályog- és más műtéteknél használt implantátumok gyártása.

Mesterséges intraokuláris lencsére elsősorban szürkehályogban szenvedőknek van szükségük. Esetükben a szem természetes lencséje elhomályosodik, és így a látás is homályosul. De ezek a lencsék a rövidlátás, a távollátás és a presbyopia (amikor a szem közelről nem lát tisztán dolgokat) ellen szintén hatékonyak.

3dnyomtatas_szemimplant_3.jpg

Az angol felsőoktatási intézményben fejlesztett gyanta az első, amellyel közvetlenül nyomtathatók szemészeti eszközök. A kutatás ugyan még csak a kezdeti fázisnál tart, de már egyértelmű, hogy a lencsék nyomtatása jelentősen javíthatja a szemgyógyászatot. A személyre szabás korábban elképzelhetetlen szintje valósítható meg vele – állítják a kutatók.

Ilyen lencséket változatos anyagokból, köztük üvegből és szilikonból készítenek, az utóbbi időben viszont az akrilos anyagok a népszerűek, azokat használják leggyakrabban. Nagyon jó optikai tulajdonságokkal rendelkeznek, rugalmasak, a testtel biokompatibilisak, stabilak és biztonságosak a szemben.

A mai gyártási technológiák kiváló minőségű eszközök előállítását garantálják, viszont megvannak a korlátaik is: túl bonyolult a tervezés, problémás a személyre szabás.

Itt jön képbe a 3D nyomtatás. A technológiával komplexebb formák valósíthatók meg, könnyebb a tervezés, a személyre szabhatóságról, a költségek csökkenéséről és a gyorsaságról nem is beszélve. A 3DP lehetővé teszi jobb optikai teljesítményű anyagok fejlesztését is. Ha jobb az anyag, a lencse is jobb lesz, viselője pedig jobban lát.

A kutatók ezt fejtik megvalósíthatósági tanulmány-sorozatban, jelenleg az első anyagnál tartanak.

Címkék: orvosi szemészet implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8318409261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása