HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás környezeti hatásai

ferenck 2017.08.30. 08:30

Az OECD a termelés, gyártás következő forradalmáról szóló jelentésében (The Next Production Revolution: Implications for Governments and Business) egy egész fejezetet szentelt a 3D nyomtatás környezeti hatásaira. A fejezetet a fenntartható tervezőstratégia és oktatási konzultációs cég, a Faludi Design alapítója, Jeremy Faludi és az OECD két szakértője, Natasha Cline-Thomas és Shardul Agrawala írta.

Az anyag szerzői merész állítást fogalmaznak meg: a következő öt-tíz esztendőben a 3D nyomtatás valószínűleg az alkatrész-megmunkálás sok, sőt talán a legtöbb hagyományos technikáját helyettesíteni fogja.

3dnyomtatas_oecd.jpg

Áttekintik és összehasonlítják a műanyagalapú módszereket (extrudálás, polimerizálás, szelektív lézeres szinterezés), megkülönböztetik a speciális és az egyetemes printervezérlő szoftvereket. Előbbibe például a csak a cég gépein használható Stratasys, utóbbiba a Microsoft Standard Driver (2016) és az Ultimaker Cura (2016) programok tartoznak. (Az Ultimaker-gépek magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solutions).

Legbehatóbban a technológia környezeti hatásaival, a fenntartható környezet lehetőségeivel foglalkoznak. Eloszlatják azt a szerintük népszerű tévedést, hogy a 3DP-vel drasztikusan csökken a szállítás és a gyártás helyszíneként helyi létesítmények, esetleg a fogyasztók otthonai váltják a központi üzemeket, amivel csökken a környezeti hatás. Egyelőre még várni kell rá, ráadásul a szállítás következményei nincsenek arányban a gyártáséval. A hulladék eltűnése sem pontos megfogalmazás, mert míg egyes gépek valóban szinte zéró hulladékkal, mások viszont sok segédanyaggal dolgoznak, egyik-másik anyag, például a folyékony Polyjet matériák jóval mérgezőbbek, mint a szabvány PET vagy ABS műanyagok.

3dnyomtatas_oecd0.jpg

Ezzel együtt, összehasonlító táblázatokban kimutatják, hogy a 3DP összességében kevesebb hulladék-anyagot generál, mint a fröccsöntés. Különféle változók figyelembevételével kiderül, hogy a 3DP különösen üreges részek előállításánál környezetbarát, majd levonják a következtetést: ha komplex geometriájú puhakönnyű részeket akarunk kis szériában gyártani, az additív technológia hasznosabb.

Lényegében a 3DP egymagában nem oldja meg a gyártással járó környezeti problémákat, egyes területeken viszont tényleg sokkal „zöldebb” eljárás, és ezekből kiindulva komoly váltás lehet a jövő fenntartható gyártása felé. Az úgynevezett „zöld anyagok” még a fémnyomtatásban is fontos tényezők lehetnek.

Címkék: jövő környezetvédelem nyomtatók környezetbarát technológiák Microsoft Stratasys nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás FreeDee Ultimaker nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5412788662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása