HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Biztonságosak a 3D nyomtatók

ferenck 2017.08.04. 08:30

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire biztonságos a gépkezelő szempontjából a 3D nyomtatás, mit bocsátanak ki magukból a felhasznált anyagok, a nyomtatószálak?

A rövid válasz: az egyes oldatok és félvezetők fejlesztésével és kereskedelmi forgalmazásával foglalkozó 2015-ben alapított varsói SajTom Light Future Ltd. alapos kutatással, ABS, PLA, PET és nejlon nyomtatószálakat vizsgálva, bizonyította, hogy a 3DP a műanyag megolvadása ellenére sem káros a felhasználóra. A kutatásban a 3DKreator nyomtatógyártó és a Milánói Egyetem is részt vett.

Fosszilis tüzelőanyag-kivonatokból készült műanyagok olvasztásakor csak akkor keletkezik károsgáz-kibocsátás, ha az olvasztás 460-600 Celsius-fokon történik. Összehasonlításként: tipikus desktop gépeknél 240-250 fok a maximum, azaz sokkal alacsonyabb, és ezen a hőmérsékleten sem szénmonoxid, sem hidrogén-cianid, ismertebb régies nevén kéksav-párlat nem keletkezik.

3dnyomtatas_biztonsag.jpg

Az összes mintát 240-250 fokra melegítették fel, majd 10 percen keresztül vizsgálták a kibocsátott gőzöket. A fentebbi ábra mutatja, hogy a nyomtatószálak milyen illékony szerves vegyületeket (VOC) tartalmaznak.

A 400x390x520 milliméteres nyomtatótálca és a szellőzés szempontjából kb. 50 százalékos térfogatáram mellett az ABS egy óra alatt 280 milliomod szerves szennyezőanyagot bocsátott ki, ami „nem jelent veszélyt a felhasználóra.”

A PLA-nél, 32 százaléknál nem meglepő módon még kevesebb volt a szennyezőanyag-kibocsátás, a benne lévő legismertebb szennyező VOC, a metil-metalrilát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztályozása szerint „alacsony” veszélyességi szint.

ultimaker_3_600x400.jpg

A tanulmány szerzői szűrők használatát, a SajTom fényelnyelő fotokatalitikus termékeit, azaz saját anyagaikból készült szűrőket javasolnak. A tipikus rendszerek szűrőivel ellentétben ezek a levegőben semlegesítik a káros gázokat. 2016 óta alkalmazzák őket desktop gépeknél, és a jövőben széleskörű használatuk várható.

A szerzők további teszteket és más változókat (nyomtatószál vastagság, gépbeállítások, helyiségméret stb.), valamint természetesen környezetbarátabb anyagokat javasolnak. Ez a terület több nagy projektnél is prioritás, az EU is támogat egyet, amely az autógyártásban és a légjármű-iparban kíván zöldebb anyagokat hasznosítani.

Nyomtatószálakra visszatérve: a konklúzió, hogy aggodalomra nincs ok, megfelelő szellőzés mellett pedig még annyira sincs.

Címkék: desktop biztonság nyomtatók ABS nyomtatóanyagok PLA FreeDee nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7012717730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása