HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Vége a nyomtatott Csillagok háborúja játékoknak?

ferenck 2017.06.14. 08:30

A Csillagok háborúja a 3D nyomtatás világában is rendkívül népszerű, birodalmi lépegetőktől BB-8-ig, a hőn szeretett robotig a sorozat hőseiről, jellegzetes gépeiről sok házilag készített 3D modell tölthető le online. Mivel játékkarakterek barkácsolása a technológia egyik legfelkapottabb otthoni használata, így semmi meglepő nincs abban, hogy printelhető Disney figurákat igen könnyen találunk az interneten.

Úgy tűnik, hogy hamarosan nem fogunk ennyire könnyen Mickey egérre és társaira bukkanni, sőt – bár nem valószínű –, talán egyáltalán nem találunk róluk printelhető fájlokat…  

A Disney ugyanis filmes karaktereinek, rajzfilmhőseinek engedély nélküli 3D szkennelését és nyomtatását megakadályozó, de legalábbis a digitalizálást megnehezítő anyaggal kapcsolatban adott be szabadalmi kérelmet. A szabadalmi leírás alapján az anyag a szkennereket megzavaró visszatükröző tulajdonsággal rendelkezik, így az élek nehezen azonosíthatók. A működési módról egyelőre nincs pontos információ, a kérelemből viszont arra lehet következtetni, hogy az alakok arcába tett üvegkristályok segítenek benne: „a szkenneléstől védett külső felületek vagy magukba szívják, vagy szokatlan irányokba tükrözik vissza a fényt.”

3dnyomtatas_szkenneles_disney.jpg

A Disney tisztában van azzal, hogy nehezen akadályozható meg karaktereinek engedély nélküli másolása, sokszorosítása. 3D nyomtatással készült figurák esetében ez még problémásabb, és ezért döntöttek a szokatlan, de a cég szempontjából érthető lépésről.

A szerzői jogok kérdését évek óta feszegetik a 3D nyomtatás világában, születnek javaslatok és ellenjavaslatok, de az évek múlásával és a technológia még szélesebb körű használatával valószínűsíthető, hogy egyre több szabályozási javaslat lát majd napvilágot, amelyeket egyre ügyesebben játszanak ki, és nehéz lesz mindkét oldal számára megnyugtató megoldást találni. A Disney lépése talán jobban felhívja a nyilvánosság figyelmét a kérdésre, és azt is jelzi, hogy a cég most már valóban komolyan foglalkozik 3D nyomtatott másolatokkal. Elképzelhető, hogy más frontokon is támadást intéznek a másolás ellen.

A szabadalmi kérelemmel kapcsolatban persze sokkal praktikusabb kérdések is felmerülnek. Elsőként az, hogy működik-e egyáltalán az anyag? Merthogy az összes 3D szkennelőtechnológiának ellen kell állnia… És BB-8 stb. nemcsak szkenneléssel másolható, hanem készíthetünk saját modelleket is, vagy más forrásból, például videojátékokból gyűjtjük ki a nyomtatáshoz nélkülözhetetlen 3D adatokat.

Címkék: szerzői jog szabadalom Disney Csillagok háborúja 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4212589925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása