HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a jövőben

ferenck 2017.04.12. 08:30

Egyre több tanulmány jelenik meg a 3DP jövőjéről, leginkább a következő öt esztendőről.

Az Aacheni Egyetem munkája nemcsak azért különleges, mert 200 ipari szakértő véleményére alapozva dolgozta ki a 3DP jövőjét, hanem azért is mert nagyobb az időtáv, 2030 legvalószínűbb felhasználási területeit vették górcső alá.

Egyik legfontosabb jelenség a gyártás lokalizálása lesz. Kevésbé kritikus alkatrészeket helyben készítik 3D nyomtatással, míg a fontosabbakat specializált csomópontokon állítják elő elsősorban hagyományos eljárásokkal.

A jelen, az egyre több magán és állami 3DP üzem ebbe az irányba mutat. Az Egyesült Királyság nemrég fektetett be többmillió fontot ilyen létesítményekbe az ország északi részén (Northern Powerhouse).

3dnyomtatas_jovokep.jpg

A 3D nyomtatás egyik legnagyobb előnye a hagyományos gyártóeljárásokkal szemben a személyre szabás tömegméretűvé válása szintén fontos trend. Fizikai termékek mindinkább szoftveralapú szolgáltatásokhoz hasonlítanak. Állandóan javítanak rajtuk, készítőik arra törekednek, hogy meg lehessen különböztetni őket, tökéletesen illik rájuk a web 2.0 hőskorából ismert „folyamatos béta” kifejezés. Ez a bármikor módosítható állapot elsősorban a digitális tárolásnak köszönhető.

A 3DP nagy gyártóknál és startupoknál egyaránt bejáratott gyártástechnológia lesz addigra.

A szellemi tulajdonjog védelme drasztikus mértékben csökken, egyre nehezebben valósítható meg, általánossá válik a jogok megszegése, az elosztó csatornák komoly változásokon mennek keresztül. Nem feltétlenül pozitív jelenség, a fájlmegosztó platformok, például a Thingiverse néha máris a saját bőrén tapasztalja a következményeket, de a jelenség a szakterület megkerülhetetlen része lesz, hiába tesznek meg ellene mindent a kormányok és más állami szervek. Ezzel párhuzamosan, kölcsönhatásban vele nő a nyílt forrású megoldások iránti igény.

3dnyomtatas_jovokep0.jpg

Érdekes jelenség a desktop printerek közösségi használata. A jelenből a Maker laboratóriumok mutatnak ebbe az irányba.  

A 3D bionyomtatásban szintén komoly fejlődésre számíthatunk. A megkérdezett szakértők 27,68 százaléka szerint 2030-ban már készülnek szervek ezzel a módszerrel.

Teljesen más területen, a hadászatban szintén komolyan érdeklődnek a technológia jövőbeli alkalmazásai iránt. Az Európai Védelmi Ügynökség a napokban jelentette be, hogy a 3D nyomtatás katonai lehetőségeit vizsgáló projektet indít. Az előnyöket többek között a logisztikai nehézségektől megszabadított helyszíni javításban és karbantartásban látják.

A tanulmány három szálon fut. Az elsőben az additív gyártás katonai bevezetését hátráltató tényezőket és az előnyöket vizsgálják. A második szimulált csatatéri forgatókönyvben mutatja be a 3DP hasznosságát. A harmadik az eredmények prezentálása katonai vezetőknek, a lehetőségek tudatosítása a védelmi szektorban.

Az ügynökség bizakodik, hogy együttműködés alakul ki az anyagokat jutató technológiai közösség és a műveleteket végrehajtó hivatásos katonák között.

Címkék: jövő alkalmazások alkatrészek hadügy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr812418109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása