HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással és virtuális valósággal áramvonalasítja autóit a BMW

ferenck 2017.03.30. 08:30

Az autógyártás a 3D nyomtatás egyik leglátványosabb ipari alkalmazási területe. Az érintett cégek felismerték és növekvő mértékben alkalmazzák is prototípuskészítésen ma már jócskán túlmutató technológiát. Más gyártókhoz hasonlóan, a BMW is igyekszik kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

A német nagyvállalat és az additív gyártás románca nem újkeletű – az autógyártó bő negyedszázada nemcsak használja, propagálja, hanem együttműködésekkel és 3DP cégekbe történt befektetésekkel is előremozdítja a technológia fejlődését. Február elején a Google és a Lowe’s társaságában jelentették be, hogy a három vállalat 45 millió dollárral segíti az asztali 3D fémprintert fejlesztő burlingtoni (Massachusetts állam) Desktop Metal startupot. Egy másik példa: a 2016-os paraolimpiai játékokon az amerikai csapatot támogatták kerekes székekkel, amelyekhez 3D szkennelést és nyomtatást is használtak.

bmw_2.jpg

2015 végén egy, már nem is 3, hanem 4D nyomtatással készülő környezetbarát önvezető konceptautó tervét mutatták be alakváltó lökhárítókkal, kibővített valóságos (AR) szélvédőkkel és hasonló okos technológiákkal. A saját Élő geometria eljárással kialakított kocsibelső úgy néz ki, mintha nyomtatott 3D szobor lenne műszerfallal, ülésekkel és más részekkel. A vezetővel kommunikáló, alakváltásra is képes „szobor” 800 mozgó háromszögből áll. A technika 4D nyomtatás, az önemlékező okos anyagok és ígéretes alkalmazásaik – puha robotika, biomimetikus készülékek – világa. A rendszerhez használt új anyagok és különleges szenzorok javítanak a vezetői élmény összes lehetséges aspektusán.

A BMW tovább bővíti technológiáit, a napokban ugyanis bejelentette, hogy a tervezési folyamatot 3DP és a szintén nagy hype utáni virtuális valóság (VR) technológiák összekombinálásával szándékszik áramvonalasítani és olcsóbbá tenni.

bmw0_1.jpg

A bejelentés csak első hallásra meglepő, mert az elmúlt években több ponton találkozott 3DP és VR, egymás mellett fejlődnek, egyre szélesebb réteg számára válnak elérhetővé. Hagyományos módszerrel a BMW-nek minden egyes részhez egy vagy több prototípust kellene készítenie. 3D nyomtatással leegyszerűsödött a folyamat, a virtuális valóság hozzáadásával pedig még egyszerűbb és gyorsabb lesz.

A BMW az Unreal Engine-nel közösen dolgozik járművekbe integrált különféle felületek újraalkotását biztosító VR programon. Virtuális képeket vetítenek a nyomtatott részekre, hogy pontosan lássák, miként mutat az autóba épített végső változat. A technológia segítségével a tervezők időben észreveszik a hibákat, és lehetőségükben áll a korrigálás, új virtuális terv kidolgozása és alkalmazása. Az integrációval ötletek egyszerűbben alakíthatók tervekké, könnyebb különböző csapatok irányítása és koordinálása, ráadásul az alkalmazottak is jobban átélik a munkát. A VR felhasználóbarátabbá teszi a tervezést.

A BMW elmondta még, hogy a két technológia együttes használata a cégen belüli részlegek közötti kommunikáció hatékonyságát is növelné.

Címkék: jövő autó virtuális valóság autómodell BMW

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7212386417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása