HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Korallzátonyt állítanak helyre a világ legnagyobb 3D nyomtatójával

ferenck 2016.09.07. 08:30

Dubai és Olaszország tengervizein nyomtatott zátonyokkal, zátonyelemekkel próbálnak segíteni az ökoszisztémán, ráadásul a nyomatok textúrája és részletei élethűbbek a korábbi egyszerűsítő és homogén hasonló kísérleteknél.

A kelet-, északkelet-ausztrál partokhoz közeli, viharok, környezetszennyezés és főként a tüskés tengeri csillagok korallfaló „koronája” által pusztított Nagy Korallzátonyt is 3D nyomtatással igyekszik megmenteni az egyedi „építőkockákból” mesterséges zátonyok kidolgozásának technikáját tökéletesítő James Gardiner sydney-i építész és David Lennon Zátonytervezés Laboratóriuma. Egész sorozat olcsó zátonyegységet terveztek, amellyel az erózió hatásaitól igyekeznek megvédeni a vízalatti környezetet.

koral.jpg

Gardiner viaszöntőformákkal kezdte a munkafolyamatot, amelyekhez a Laing O’Rourke nemzetközi építőipari vállalat hamarosan bemutatásra kerülő – a cég állítása szerint a világ legnagyobb – 3D printerén készítettek el. Ezt követően az elemek izgalmas textúráját kialakító homokkövet adtak hozzá. Az így létrejött komplex organikus szerkezetek nagyon természetesek, és sokkal több használható felülettel rendelkeznek, mintha valamelyik alternatív módszerrel készítették volna. A használt anyagok környezetbarátok is, nincs semmiféle üvegház-hatásuk.

koral0.jpg

A zátonyblokkokba pici barlangokat és alagutakat is építettek. Valóban változatos, multifunkcionális formák, illenek a vízalatti közeghez.

koral1.jpg

Gardiner. a Laing O’Rourke ausztrál részlegének főtervezője elmondta, hogy a printer a cég szabadalmaztatott FreeFAB viasztechnológiájával dolgozik. A FreeFAB hatására sok új építőtechnika jöhet majd létre. Az alapötlet viszonylag egyszerű: egyedire kialakított viaszöntőkkel organikusabb, lebegőbb tervek dolgozhatók ki, majd az „építőkockákból” nagyméretű épületek húzhatók fel. A módszer szabadabb kezet ad építésznek, építőipari vállalatnak. A nyomtatóanyagok újrahasznosíthatók, korábban napokig, hetekig elhúzódó folyamatok néhány óra alatt kivitelezhetők. Az új printer fontos szerepet játszhat a jövő házai, városai és tengerei életében.

Címkék: klímaváltozás viasz épületnyomtatás környezetbarát technológiák Ausztrália környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8311682851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása