A nagyüzemi állattenyésztés elleni tiltakozásként, etikai és egyéb, például egészségügyi megfontolásokból (gyomorproblémák stb.) sok tejbarát úgy érzi, hogy legjobb lenne, ha nem inna többé tehéntejet. De az alternatívák, például a szójatej sem felelnek meg mindenkinek.
Szerencsére úgy tűnik, más lehetőségek is léteznek, és a Kaliforniában élő két biomedikális kutató, Ryan Pandya és Perumal Gandhi beszédes nevű startupja, a 2014-ben alapított, befektetőktől 4 millió dollárral megtámogatott Perfect Day pont ezen dolgozik: genetikailag módosított fehérjéből, zsírból és tápanyagokból állítanak elő teljesen vegán és laktózmentes, de a tehéntejjel azonos ízű „koktélt.”
A szarvasmarha DNS-sorának speciális 3D bioprionteren történő nyomtatásával, a nyomat élesztőfélével való kombinálásával képesek ugyanazokat a fehérjéket, azaz a kazein négy változatát létrehozni, mint amiket a tehéntejben találunk. A fehérjéket kukoricacukorral és más összetevőkkel keverik össze az erjesztő-tartályban, majd hagyják megérni az egészet. A tej természetesen nem tartalmazza a gyomorproblémákat okozó A1 és A2 proteint.
Újításukkal forradalmasíthatják a tejtermelést. Elképzelésük szerint tehéntejmentes tejük 2017 végéig kerülhet a boltokba. Nagyjából ugyanannyiba fog kerülni, mint a tehenes. Bíznak benne, hogy terméküket „tej” néven árusíthatják.
Erről is folytatnak tárgyalásokat az Egyesült Államok szigorú szabályozásáról és feltételeiről ismert Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával (FDA).