HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új ötvözetek jobb nyomtatott implantátumokhoz

ferenck 2016.05.09. 11:30

A titánból vagy tantálból készült ötvözeteket egyébként is nagyra értékelik az orvosi világban, akkor pedig különösen, ha beteg-specifikus implantátum 3D nyomtatásáról van szó. A titánt főként koponya és láb-beültetéseknél, a tantál csípőhelyettesítésnél, gerinc-implantátumoknál tűnik ígéretesnek.

Egy szingapúri kutatócsoport a porok nyomtatható anyagokká alakítására dolgozott ki eljárást, amellyel még inkább beteg-specifikus, személyre szabott, nyomásnak ellenálló beültetések készíthetők.

titantantal.jpg A kivitelezéshez szelektív lézeres szinterezést használtak. Már korábban is kikísérleteztek, és orvosi prototípusokhoz használtak titán-alumínium alapú porokat. Az alumínium viszont potenciálisan – és hosszútávon – negatív neurológiai hatásokat válthat ki, amiért a kutatók inkább titán- és tantál-ötvözetek összekeverésében kezdtek el gondolkozni.     

Sikerült bemutatniuk, hogy a keverékanyag működik és nyomtatható is, ráadásul tantál hozzáadásával stabilizálták a titánrostok formálódását. Az ötvözeteket ortopédiai alkalmazásokra tervezték, és elvileg – deformáció után – eredeti alakjukra is „emlékezhetnek.”

Címkék: titán orvosi implantátumok szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr248697772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása