Az évek múlásával problémát okozhat az ételek megrágása és lenyelése. Egyes betegségek, például a stroke vagy a demencia következtében sokan elveszítik étvágyukat, vagy kevesebb tápanyagot tartalmazó pépesített kajákat kénytelenek enni.
3D nyomtatással viszont nemcsak formájukban, de textúrájukban és tápértékükben is újra lehet alkotni a kedvenc fogásokat – vallják az EU-s PERFORMANCE (Personalized Food for the Nutrition of Elderly Consumers) projekt kutatói. Már a múltban is tartottak idősotthonokban bemutatókat, az étel minden elemének printelése viszont teljesen új.
A német táplálékfejlesztő Biozoon mellett további négy ország, Hollandia, Dánia, Ausztria és Olaszország intézményei vesznek részt a kezdeményezésben. Olyan klasszikus ételeket printelnek és próbálnak az adott személy ízléséhez alakítani, mint például a gnocchi.
A felhasználók tápanyagszükségletét algoritmus dolgozza fel heti rendszerességgel, az étrendet ezen eredmények alapján pontosítják. A nyomtatást egyedi fejlesztésű gép végzi.