HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D technológiával sokkal könnyebb lett a Toyota ülése

ferenck 2015.09.21. 08:30

Idén bebizonyosodott, hogy a Toyota nyomtatott négyhengeres motorja ugyanúgy működik, mint az eredeti. Fellelkesülve a sikertől, az autógyártó eldöntötte: az üléseket is 3D technológiával kivitelezik, hogy sokkal könnyebbek legyenek.

A prototípus elkészítéséhez a Materialise-szal vették fel a kapcsolatot. Az anyag tömörségét figyelembe véve, speciális felületoptimalizálást végeztek: azokat a területeket, ahol több erőkifejtésre van szükség és nagyobb nyomásnak vannak kitéve, nagyon, a többit viszont minimálisan tömörnek jelölték ki. Az adatokat 3D modellé konvertálták, és kiderült, hogy ezzel a felosztással valóban kevesebb anyagot kell használni. Csökkennek a költségek, kisebb a tömeg.

toyota.jpgtoyota2.jpg

A Materialise speciális technológiát (3-maticsSTL) fejlesztett a kevésbé tömör, szellősebb részekhez, amellyel sikerült jelentősen növelni az ülés kényelmét. A cég Mimics szoftverével kivitelezett bionikus designt a természet, az emberi csontszerkezet inspirálta.

toyota3.jpg

A modellt viszont borzasztó nehéz lett volna átalakítani STL formátummá. Ezért úgy döntöttek, hogy „felszeletelik” az egészet, és a szeleteket a szerkezetekre és textúrákra vonatkozó információkat tartalmazó metaadatként mentik le. Így sikerült a 350 gigabájtra becsült STL fájl helyett 36 megás metaadat-fájlokat generálniuk.

toyota4.jpg

E megoldások nélkül lehetetlen lett volna az ülést ebben a formában kivitelezni.

A végeredmény magáért beszél: tömege 72 százalékkal, 25 kilóról 7-re, a hőkapacitás 35,4 J/K-ról 14,5-re csökkent.

Címkék: autó iMaterialize

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr187800118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása