HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nanocsövek segítik sérült csontok gyógyulását

ferenck 2015.09.14. 14:30

Néhány éve még teljesen abszurdnak tűnt a csontnyomtatás. Ma viszont már tudjuk, hogy printelt csontokhoz valamilyen újrafelszívódó, például biológiailag lebomló polimer és anorganikus bioaktív fázisváltó anyag, például egyes kerámiák kellenek.

cnt2.jpg

A madridi Complutense Egyetem kutatói nemrég mutatták be, hogy ha szén nanocsöveket teszünk a keverékbe, 3D elektromos hálózat hozható létre a csontszövet belsejében, és így stimulálható a csontok újraképződése. A portugál Aveiro Egyetemmel közösen végzett kutatáshoz az EnvisionTEC 3D biotervező- és nyomtatógépét (bioplotter) használták.

cnt3.jpg

Az egészségügyi hatóságok által engedélyezett viszonylag könnyen printelhető polimerrel (polikaprolakton, PCL) és (kerámiaként) a kalciumalapú ásvány hidroxiapatittal dolgoztak. Csontregenerálódáshoz, szövettervezéshez gyakran használják ezeket a biokompatibilis, a természetes csontszövetekhez nagyon hasonló matériákat (kalciumfoszfátok, üvegek, polimerek). A megfelelő méret és forma kivitelezéséhez különféle eljárásokat alkalmaznak.

cnt1.jpg

Atomnyi vastagságú, néhány nanométer átmérőjű grafénlapok, szén nanocsövek (CNT) hozzáadásával a keverék sokkal masszívabbá válik, vezeti az áramot, reagál a külső stimulációkra, ezek az ingerek pedig hatnak a sejtműködésre, összességében felgyorsítják a csont regenerálódását. 

Címkék: orvosi polimer bioprinting bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr77784032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása