HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Veszélyeztetett műemlékek megmentése 3D technológiákkal

ferenck 2015.08.31. 08:30

Sokaknak nem tetszik, hogy 3D szkennerrel alkotások másolhatók, de egy másik, szintén reprodukciós célú használattal viszont mindenki egyetért: a technológiával háborús zónák, terroristacsoportok, például a műemlékeket megsemmisítő ISIS által megszállt övezetek veszélyeztetett műtárgyai őrizhetők meg az utókornak. A szkennerek bárhova könnyen eljuttathatók, és pontos 3D modellek készíthetők velük.

muemlek1.jpg

Az ISIS moszuli és palmirai pusztítását látva, az Oxford és a New York Egyetem bejelentette, hogy Szíriát és Irakot „elárasztják” szkennerekkel, majd a modellek alapján másolatokat hoznak létre a múlt értékes alkotásairól. Az Egymillió Képes Adatbázis Projekt – a két egyetem, az oxfordi Digitális Régészet Intézet (IDA) és az UNESCO együttműködése – keretében 5 ezer kamerát terveznek eljuttatni háborús övezetekbe, 2016 végéig pedig 1 millió képet akarnak rögzíteni ezekkel a könnyű használat miatt módosított, leegyszerűsített, nem szakmabelieknek, hanem katonáknak, múzeumi dolgozóknak és önkénteseknek szánt kamerákkal. A begyűjtött anyagok közvetlenül feltölthetők a New York Egyetem adatbázisára.

muemlek2.jpg

A korábbi hasonló kísérletekben szakértőket próbáltak a helyszínre küldeni, az új megközelítés viszont könnyebben kivitelezhető. Remélhetőleg a képek elég részletgazdagok lesznek ahhoz, hogy hiteles 3D utánzatot lehessen alkotni belőlük.

Címkék: műemlékvédelem 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr847745058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása