HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott állatok biológiaórára!

ferenck 2015.07.02. 08:30

Állatok boncolása 1920 óta része az amerikai iskolai tantervnek. Világszerte évi 6-12 millió állatot ölnek meg változatos módszerekkel csak azért, hogy kipreparálva legyenek szemléltetőeszközök az oktatásban. A gyakorlat a morális aggályokon túli problémákat is felvet: a tartósításra használt vegyszerek karcinogén, rákkeltő anyagokat is tartalmaznak, irritálják a bőrt, veszélyesek lehetnek a diákokra, ha szabad kézzel, kesztyű és védőfelszerelés nélkül érintik meg az állatokat. A biológiai-környezeti kockázatok mellett a költségek is relatíve magasak.

Megfelelő alternatívát máig nem találtak. Egyes iskolákban számítógépes szimulációkat használnak, csakhogy a 2D programok nem helyettesítik a tényleges modellek realizmusát.

necro1.jpg

A Bart Taylor kórbonctani technikus és felesége, a biológus Tara Whittle által alapított NecropSynth startup ezen az állapoton akar változtatni. Humánusabb, biztonságosabb és sokkal olcsóbb megoldást kínálnak, és még a valóságélmény is megmarad.

A 3D nyomtatótechnológia ugyanis lehetővé teszi realisztikus és szabványosított modellek készítését. PrintrBot és két extrúderes PrintrBot Plus Metal gépekkel dolgoznak az elsőn, egy szintetikus fehér nősténypatkányon. Ellentétben az igazi patkány 8-12 dolláros költségével, a mikroszkopikus pontosságú szintetikus változat előállítása csak 2-3 dollárba kerül. Csontozat, érrendszer, izmok és zsigerek egyaránt élethűek. Mindegyik ugyanúgy fog kinézni, mint az igaziak.

necro2.jpgnecro3.jpg

Az új modellek nemcsak sokkal olcsóbbak, de a házaspár a terveket is nyílt forrásúvá teszi, hogy minél szélesebb rétegekhez jussanak el. A projektet a Washingtonban nemrég tartott Nemzeti Makervásáron mutatták be, ahol elmondták, hogy mihelyst befejezik a patkányt, újabb állatok következnek: békák, disznók, halak, valamint a boncolásnál csak ritkán használt kutyák, macskák is. Távolabbi terveikben rendellenességgel született vagy beteg állatok modellezése, nyomtatása is szerepel.

Céljaik között megtaláljuk a 3DP technológia minél masszívabb oktatási alkalmazását, és „ha a PrintrBot jóvoltából az összes amerikai iskolába jut majd egy 3D printer, a NecropSynth a biológiatanításhoz szükséges segédeszközöket adja minden amerikai diák kezébe.”

Címkék: oktatás állatok környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr57588916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása