HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mézszobor a hanyatló méhtársadalmakról

ferenck 2015.05.28. 08:30

A méhészetben az elnéptelenedés szindróma – „honey bee depopulation syndrome” (HBDS) vagy még gyakrabban „colony collapse disorder” (CCD) – lényege, hogy a méhkolónia dolgozó tagjai hirtelen nagy számban eltűnnek. Az anya, a fiatal méhek, a fiasítás, a méz és a virágpor megmarad, a folyamat egy szakaszában két anya is lehet.

A rendellenességet az európai háziméh esetében írták le. Hasonló esetek gyakran előfordultak korábban is, az elnevezést azonban csak 2006-ban használták először, amikor drasztikusan megnőtt a méhcsaládok összeomlásának aránya Észak-Amerikában. Utána több európai országban is hasonló jelenségről számoltak be. Az elnéptelenedés gazdasági szempontból szintén súlyos, és nemcsak a méz miatt, hanem azért is, mert a méhek sok fontos kultúrnövény beporzását végzik. Az okok egyelőre tisztázatlanok.

De mi köze a méhek elnéptelenedésének a 3DP-hez?

mez1.jpg

Annyi, hogy az ételnyomtatás lassú, de ígéretes terjedésével, a slágeranyagnak számító cukor mellett egy másik – printelésre szintén nagyon alkalmas, eddig viszont egyáltalán nem használt – matéria is felmerült: a méz. Ugyan csak kísérleti szinten, és egyetlen, azóta jó ízzel elfogyasztott szobor formájában, ám az viszont pont a méhtársadalmak elnéptelenedésére hívta fel a figyelmet.

mez2.jpg

A gasztronómiát az additív technológiával összekapcsoló, korábban elsősorban cukorban gondolkodó holland 3dChef februárban fogott bele egy izgalmas projektbe Katrin Spranger londoni ékszertervezővel, koncept művésszel. Ő vetette fel a méz tematikáját és CCD problémakört. A szobor az élelem-ellátási láncot jelképezi, az arany jelenléte az ékszerészetre és a méz jelentőségére utal.

mez3.jpg

Az eddigi egyik legnagyobb 3D nyomtatott szobrot a londoni Collect Open 2015 kiállításon mutatták be, majd ették meg el az utolsó napon.

Címkék: művészet környezetvédelem ételnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr377496478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása