HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatószál élelmiszer-hulladékból

ferenck 2015.05.12. 11:30

2015-öt sokan prognosztizálták az ételnyomtatás évének, várható is több speciális printer. A gasztrofanok egyelőre fintorognak, mások izgalmas anyagokra, csokoládéra, lekvárra és tésztákra várnak.

Marina Ceccolini olasz tervező viszont a spektrum másik oldaláról, az élelmiszer-hulladékok felől közelít. Speciális nyomtatószálat – legalábbis ő annak nevezi – tervez belőlük. Szerinte a környezetbarát AgriDust a műanyag alternatívája lehet valamikor. Hulladékból készül, így értelemszerűen nem ételnyomtatásra, hanem tárgykészítésre szánja.

agridust1.JPG

A szárított mandarinhéj formája és tömörsége ihlette meg. Elhatározta, hogy olyan élelmiszer-hulladékokkal dolgozik, mint a kávézacc, babhüvely, mogyoró-, narancs-, citrom- és paradicsomhéj. Mindegyik tartós, egyik sem rothad túl gyorsan, könnyen újrahasznosíthatók. Természetes nyomtatószálnak tartja mindet.

Burgonyakeményítővel keverte össze őket, a keverék 64,5 százaléka hulladék 35,5 százaléka keményítő. Ceccolini szerint ezek az anyagok nagyon jók prototípuskészítésre, valamint minden nem végterméknek szánt nyomatra. Projektek első fázisában ideálisak.

agridust2.JPG

„Nem törekszem arra, hogy ne használjunk műanyagot, mert bizonyos területek el sem képzelhetők nélküle. Eldobható termékek esetében viszont nem árt, ha elkezdünk másképpen gondolkozni” – magyarázza.

Nem tervezi azt sem, hogy nyomtatószála az ABS vagy PLA nyomtatószálakkal és más polimerekkel versengjen, viszont szeretné, ha mások is átgondolnák az élelmiszer-hulladékok újrahasznosítását.

agridust3.JPG

Munkái egyelőre azonban inkább csak elméletiek, a nyomtatószálat is egyetemi projekt keretében dolgozta ki. A jövőben folytatni akarja ezirányú tevékenységét.

Címkék: újrahasznosítás környezetbarát technológiák nyomtatóanyagok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr87337454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása