HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az első nyomtatott pajzsmirigy

ferenck 2015.04.15. 11:30

Az additív gyártás több területen tette lehetővé termékek olcsóbb, gyorsabb és pontosabb elkészítését. Közülük is az egészségügy az egyik legfontosabb.

Különféle printelt végtagokról egyre gyakrabban ír a sajtó, a lassabban fejlődő bionyomtatásról viszont kevésbé, pedig a nagyhorderejű orvostudományi áttörések itt várhatók. Míg végtagokat jellegzetes 3DP technológiákkal és tipikus nyomtatóanyagokból állítanak elő, addig a bionyomtatásnál bonyolultabb technikai megoldásokat és organikus anyagokat használnak.

pajzsmirigy.jpg

Az orosz 3D Bioprinting Solutions például tavaly novemberben bejelentette, hogy tavaszra elkészül a világ első nyomtatott átültethető szerve, egy pajzsmirigy.

Betartották ígéretüket, a pajzsmirigyet beteg egéren fogják tesztelni. Viszonylagos egyszerűsége miatt választották ezt a szervet, a robotként funkcionáló printer őssejteket és biotintát használt hozzá. Az esetleges kilökődést megelőzendő, a sejteket az egér zsírszövetéből tenyésztették.

pajzsmirigy2.jpg

Ha a kísérlet sikeres lesz, júliusban, a szingapúri Második Nemzetközi Bioprinting Kongresszuson számolnak be róla részletesen. Szintén az eredményektől függ, hogy mikor vágnak bele a következő, sokkal komplexebb szerv, a vese, majd a máj nyomtatásába. Ha minden a tervek szerint megy, 2018-ra lesznek kész a vesével.

Címkék: orvosi bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr467313296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása