HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott drónok a kelet-ukrajnai harcokban

ferenck 2015.02.18. 08:30

Dróntechnológia és 3D nyomtatás tökéletes kombinációnak tűnik, amit mi sem szemléltet jobban, mint az a tény, hogy egyre több amatőr érdeklődő otthon tervez és printel kvadrokoptert. Ezeket a gépeket vagy puszta kíváncsiságból, vagy békés alkalmazásokban, például csomagszállításban és hasonlókban gondolkozva fejlesztik. Az Alibaba már tesztel, de az Amazon is tervez „postás drónokat.” A szakterület, mint sok más az infokommunikációs technológiák történetében azonban a hadászati infrastruktúrából fejlődött ki, és cseppet sem meglepő, hogy az elsődleges alkalmazások még mindig katonaiak. Drónok öltek már meg terroristákat Afganisztánban és a Közép-Keleten, és a kelet-ukrajnai légtérben is egyre sűrűbben feltűnnek.

Elvileg most tűzszünet van, de mivel borítékolható a harcok ilyen-olyan formában történő folytatása, valószínű, hogy a hadszíntér felett idővel még több drón fog röpködni.

ukrajna.JPG

A kijevi Step IT Akadémia önkéntes adakozók által támogatott egyik projektje pontosan ilyen gépek fejlesztéséről szól. Műanyagból nyomtatják őket, megfigyelőmunkát végeznek. Maximum 2,5 kilométer távolságból készítenek felvételeket, 20 percet képesek repülni. Legalább 30 van belőlük a fronton. Tervezőjük, Dmytro Franchuk a helyszínen is járt, mert a katonákkal valakinek meg kellett taníttatnia a géphasználatot, és a laboratóriumban csak ő foglalkozik drónfejlesztéssel. Nagyjából egy hét alatt sajátítják el a szükséges ismereteket.

Az ukrán fejlesztő nem a technológia szépségéért, hanem sokkal prózaibb okból választotta a 3D nyomtatást. Hagyományos módszerekkel ugyanis kb. 30 ezer dollárból készül el egy fejlett drón, 3D nyomtatással viszont 4200 dollárba kerül. A pénzszűkében lévő labornak nem volt más választása. A képen látható Ivan Dovgal igazgató elmondta, hogy az ukrán kormánynak egyszerűen nincsenek anyagi lehetőségei drónfejlesztésekre. Az akadémián egyébként főként robotikára, a robotika praktikus alkalmazásaira tanítják a diákokat. Eredetileg otthoni gépekkel, az „intelligens lakókörnyezet” fűtő-, világító- és irányító rendszereivel foglalkoztak. A 3D nyomtatást hamar az oktatásba integrálták, jelenleg 3 printerük van. Aztán az élet közbeszólt, és az okos otthonban tüsténkedő robotok helyett harctereket pásztázó drónokat kezdtek el nyomtatni…

Címkék: robot hadügy drónok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr287183935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.02.19. 08:19:26

Ekkora egy bullshitet! A bulvár "újságírás" gyöngyszeme.
Aztán mi a kis tökömet nyomtatnak ami 15 ezer dollárral csökkenti a költséget? Mondjuk olyat amit fillérekért megrendelhetnének Kínából?
A DJI Inspire-1 is "csak" $3000 körül van vazzeg, ami után megnyalhatnák a 10 ujjukat, mégis mit "nyomtatnak" $4500-ért kisfácán?
Embörök! Minden balfaszságot ne higgyetek el!

Netuddki. 2015.02.19. 08:21:03

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ja, $4200-ért. Muhaha!
Jól felbasztad az agyam, te kis "drónozó", bulvárkacsaröptető poszthuszár!

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.02.19. 08:50:03

Nyomtatni a gép testét lehet. A rotorok, motorok, a vezérlő elektronika és az akkumulátor mind külön megvásárlandó tétel.
3D nyomtatással géptestet csinálni annyiban előnyös, hogy egyedi gépet lehet építeni.
Szerintem is egyszerűbb és olcsóbb Kínából berendelni őket és feltuningolni.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.02.20. 10:20:26

@Kínai cuccok blog: @nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Korunkban, amikor Férfi tudósok már sertésbélből is képesek működő vaginát készíteni, és egy lassan egy éves hír szerint hamarosan vesét is nyomtathatunk otthonunk négy fala között 3D printerünk segítségével, joggal merül fel kedves olvasónkban a kérdés: Hol vannak már a természethű bionikus szeretők?

Létezenek már ugyan olyan digitális asszisztensek, mint a Siri és a Google Now, de ezeket egyelőre még nem mondhatjuk felhasználóbarátnak. Nem lehet ugye megdugni őket, ahogy azt egy klasszikus titkárnőnél megszokhattuk. Bár a következő generációs katonai fejlesztések bíztatóak, de a piacon egyelőre csak lebutított takarítórobotokkal találkozhatunk.

huffnagel.blog.hu/2015/02/20/szex_es_szerelem_a_robotok_koraban
süti beállítások módosítása