HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Láthatatlanná varázsol a nyomtatott metaanyag

ferenck 2015.01.28. 11:30

Viselőjét láthatatlanná tevő köpenyek, gyűrűk, varázstárgyak ősidők óta fontos szerephez jutnak mítoszokban, regényekben és bő száz éve filmekben is. Zsákos Frodó, Harry Potter, mindenki Batmanje csak néhány emblematikus példa, hogy kultúránkat mennyire meghatározza régi és modern mágia.

A fantázia valóra váltásával hosszú ideje kísérleteznek, mostanában 3D nyomtatással bővült az eszköztár, a legújabb eredményeket az Arizonai Egyetem kutatója, Hao Xin érte el: láthatatlanság illúzióját keltő metaanyagokon dolgozik. Ezek a mérnöki módszerekkel előállított szintetikus anyagok természetes matériáktól idegen tulajdonságokkal rendelkeznek, például megtörik a fény-, elektromágneses, akusztikus és más típusú hullámokat.

lathatatlan.jpg

Xin olyan módszert fejlesztett, amellyel fémből, műanyagból és más anyagokból metaanyagok nyomtathatók. Metaanyagai lyukacsos tekelabdákra emlékeztetnek. Van egy igen figyelemreméltó képességük, az úgynevezett negatív törés (refrakció), ami nagyjából azt jelenti, hogy az adott anyag a természetessel ellentétes irányban, hátrafelé hajlít meg egy hullámot. Pontos mértani mintázatok szerint elrendezve, energiahullámokat hajlít meg, és a láthatatlanság illúzióját kelti.

A fénytörés évek óta gyakorlat, a jelenlegi technikáknak viszont van egy komoly problémájuk: a fény nagyon kicsi része elkerülhetetlenül visszaverődik, így az adott tárgy nem lesz teljesen láthatatlan. A metaanyagok egyik legfőbb baja, hogy energiaveszteséget generálnak, és a rajtuk átmenő hullámok felbomlanak.

Xin és munkatársai ezt a problémakört igyekeznek kezelni, és – mikro/nanogyártó technológiával tervezett félvezető eszköz formájában – találtak is rá megoldást: negatív törés és energia is megmarad, sőt, az anyagon áthaladó mikrohullámok „megerősödnek”, és több energia termelődik.

Ha a technológia beválik, és valamikor termék lesz belőle, első alkalmazásaira az orvostudományban, földrengés-biztos házak építésénél kerülhet sor a magától értetődő bűnüldözés és hadászat mellett.

Címkék: sci-fi alkalmazások nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr157115983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása