HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az emberi viselkedést próbálja utánozni egy nyomtatott robot

ferenck 2015.01.21. 08:30

A robotika és a 3D nyomtatás fejlődésével, a két technológia összefonódásával hajdani sci-fi látomások válnak valósággá, a gépek sokkal realisztikusabbak, mint valaha. A folyamat kétirányú: kétlábú humanoid robotokkal nemcsak mesterséges intelligenciát igyekszünk fejleszteni, hanem saját magunkat is próbáljuk minél jobban megérteni.

Fabrice Noreils, francia feltaláló és robottervező pont erre törekszik. Artbot projektje emberi érzelmeket és fizikai megnyilvánulásokat utánzó kétlábú robotról szól. A részek több hónapos tervezése után végre össze is állt a 65 centi magas gép. Majdnem minden részt nyomtatott, több printert tesztelt közben, végül a Form1+ mellett döntött.

humanoid1.jpg

A robot egyelőre csak csontváz, de Noreils valamilyen bőrbe akarja bújtatni, hogy hitelesebb és barátságosabb legyen a külleme. Nagyon fontosnak tartja a gép megjelenését és a részeknek a gép egészét működésbe hozó összjátékát. Egyik-másik, például a fej, kilógó antennáival kifejezetten ódivatú, viszont a csontváz szépen szemlélteti, hogy milyen összetevőkből áll, és mennyire bonyolult valójában egy ilyen szerkezet.

humanoid2.jpg

A műgyanta keretet, szilíciumréteget, rugót, motort és nyomásérzékelőt tartalmazó lábakat volt a legnehezebb megterveznie, kiviteleznie. Menet közben változtatnia kellett az eredeti tervrajzon, különben Artbot nem tudna rendesen egyensúlyozni, nem állna elég stabil alapokon, végső fokon nem mozogna úgy, mint egy eleven ember. Noreils annyira belemerült a témába, hogy elkezdett írni egy tanulmányt az emberi mozgásról.

„Kétlábú járógépek fejlesztésének elengedhetetlen feltétele, hogy értsük a saját mozgásunkat” – nyilatkozta. A lábak egymással és a talajjal való interakciói mellett a medence és a mellkas mindenkinél egyedi mozgásának a járásra gyakorolt hatását is figyelembe vette a hardver, a főként Dynamixel szervomotorokból álló elektronika és a szoftverarchitektúra kialakításánál.

humanoid3.jpg

Amellett, hogy küllemben és mozgásban realisztikus robotot akar végeredménynek, három másik célt is megfogalmazott: egyrészt felméri a piacot, és igyekszik megtalálni a rést, ahol betörhet, amelyen keresztül Artbot kisvállalkozásoknak termelne profitot. Másrészt pszichológusok és pszichoanalitikusok közreműködésével igyekszik pontosan leírni humanoid robotok fiziológiai jellemzőit. Harmadrészt robotikusok és 3D nyomtatás-szakértők visszajelzéseire vár; projektjébe be szeretné vonni a maker-közösséget.

Címkék: robot Maker kultúra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr87092335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása