HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ami ragad, az tapad

ferenck 2014.11.19. 11:30

...és, ami tapad, azt lehet szépen, hibamentesen kinyomtatni.

 Aki rendszeresen nyomtat 3D-ben, tudja, hogy a legtöbb nyomtatás a platform beállításán vagy azon csúszik el, hogy az anyag nem tapad meg rendesen a felületen. Mi is sokat kísérleteztünk a hajlakktól a stift ragasztóig, természetesen főleg az általunk forgalmazott MakerBot és Cube nyomtatókon. Mindazonáltal bízunk benne, hogy a tapasztalatok bármilyen nyomtató kezelőjének hasznosak lehetnek, ezért most megosztjuk nekünk milyen trükkök váltak be leginkább.

tech1.JPG

A tálca magassága

A tálca magasságának jó beállítása meghatározó a nyomtatás minőségére nézve. Ha túl alacsonyra állítjuk, azaz távol van a tálcánk a fejtől, nagy eséllyel nem tapad le az első réteg, hanem fel-felkunkorodik a szál, mint egy hívatlan giliszta. Ha pedig túl közel kerül a tálca a fejhez, akkor az anyag túlságosan szétlapul, ennél rosszabb esetben a fej felkarcolja a ragasztót, legrosszabb esetben pedig a tálcát is. Rendszeresen, 1-3 hetente kalibrálunk és szerencsénk van, mert a MakerBot 5-től kezdve ezek a nyomtatók magukat állítják be. Az előző generációknál viszont mi is kísérleteztünk, névjegykártyákat dugdostunk a fej és a tálca közé, és általában a sima papírnál (~0,1 mm) vastagabb, de 0,4 mm-nél kisebb távolság volt az ideális.

 A rétegvastagság

A nyomtatás felbontása nem befolyásolja a tálcabeállításunkat. Inkább a vetemedésre van hatással nagy felületek nyomtatásánál. Tapasztalataink szerint csökkenti az alap vetemedését, ha 0,3 milliméteres rétegvastagsággal nyomtatunk.

tech2.JPG

A tálca előkészítése

A tálca előkészítése többek között a nyomtatandó anyagtól és formától is függ.
Az ABS nyomtatások fűtött tálcán történnek, amin a MakerBot nyomtatóinkban egy speciális Kapton Tape anyag van. Ez a jobb letapadást hivatott szolgálni. Hozzá hasonló, textúrázott felületű, méretre vágható anyagok könnyen beszerezhetők az interneten. Ezeket a felületeket nyomtatás előtt érdemes zsíroldóval zsírtalanítani. Van viszont olyan forma, ami nem tapad jól a Kapton Tape-re, ilyenek például a támasztékok, apró vagy hosszú felületek. Az utóbbi esetekben még ragasztó stifttel szoktuk kezelni a Kapton Tape felületét. A Cube stift ragasztója például nagyon jó. Ezt leginkább kivehető tálcájú nyomtatókon ajánljuk bevetni, mert azt könnyebb lemosni.

tech3.JPG

A PLA nyomtatások esetében a tálca általában nem fűtött. Ilyenkor két egymást követő réteggel; dekor fóliával és kétoldalú ragasztóval készítjük elő a felületet. Mindenki kicsit máshogy csinálja, például hajlakkal fújják le a felületet, de nekünk ez jött be a legjobban. Előnye, hogy szinte kivétel nélkül letapadnak a nyomtatások. A hátránya pedig az, hogy minden nyomtatás új, viszonylag hosszú előkészítést igényel. 

Kicsit mulatságos, hogy néha nem annyira a letapadás a nagy kérdés, hanem az, hogy hogyan vegyük le a tálcáról az elkészült modellt. A PLA nyomtatások esetében bele tudunk kapaszkodni a felragasztott alapozó rétegekbe, de az ABS nyomtatásoknál nagy harcra számíthatunk ember és tárgy között, ha nincs jó fogás a nyomtatott formán.

tech4.jpg

Így alkotunk, tudva, hogy a kísérletezés nem fog egyhamar véget érni. A 3D nyomtatás abba az irányba fejlődik, hogy az egyszerű, asztali 3D nyomtatók is minél többféle anyag nyomtatására legyenek képesek. Hozzánk hamarosan különösen rugalmas, a szilikon karórákhoz hasonló anyag érkezik, aminek a nyomtatása biztosan új technikákat, módszert igényel majd. Mi pedig izgatottan várjuk ezt a játékot, mert szerintünk a kísérletezés a legszebb szakasz egy fejlődő technológia életében.

Címkék: ABS 3D nyomtatás nyomtatóanyagok PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr736913391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása