HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Aranynyomtatás

ferenck 2014.05.13. 08:30

Az online 3D nyomtatásszolgáltatások anyagkínálata folyamatosan bővül, tervrajzaink fizikai formába öntéséhez például ezüstöt, rezet, bronzot és acélt is használhatunk, sőt, a Shapeways döntése alapján, immáron a legősibb ékszer-fém, a 14 karátos arany szintén ott van a listán. A technológia nagy előnye a hagyományos eljárásokkal szemben, hogy azokkal elképzelhetetlen kifinomult részletek, bonyolult formák és mértani megoldások kivitelezhetők vele.

A Shapeways régi és új gyártótechnikákat alkalmaz, a tervek – akárcsak a többi öntött fémnél – 3D nyomtatása viasszal történik. A fémnyomtatástól eltérő folyamat öt részből áll. A viaszos nyomtatáshoz nagyfelbontású printert használnak, a nyomatot tárolóedénybe teszik, folyékony gipsszel öntik körül. A gipsz megköt, a viasz felolvad, a maradék gipszből öntőforma lesz, a modell helye üresen marad, oda – az öntőforma megürült részébe – kerül a szép lassan megszilárduló olvasztott arany. A gipszet eltávolítják, az ékszert megtisztítják, kézzel polírozzák, és kész is.

arany1_1.jpg

A Shapeways-en kívül más cégek is kísérleteznek a legnemesebb fémmel.

A Nervous System Kinematics projektjének legújabb alakváltó ruháihoz 18 karátos aranyat használtak. A nyomtatáshoz a Cooksongold közvetlen fém-lézerszinterező technológiáját és az ékszer-, valamint óraipari termékek kivitelezésére fejlesztett Precious M 080 gépét használták.

arany2_1.jpg

Az eddig nikkellel, fekete nikkellel, ezüsttel, rézzel és platinával dolgozó Shootdigital 24 karátos arannyal próbálkozik, például nyomtatott emberi koponyamodellekhez.

arany3.jpg

Egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet nyomtatott arany ékszert rendelni, de a Shapeways ígéri, hogy a kéthónapos tesztidőszak után máshonnan is nyílik majd rá lehetőség. A darabok egyébként kifejezetten drágák, egy 25x25x25 milliméteres függő például ezer dollár körüli összegbe kerül.

Címkék: arany fémnyomtatás Shapeways

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr386157323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása