HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtasson Milói Vénuszt!

ferenck 2014.02.17. 11:30

A 19. században a szobrászat több remekművét gipszformában reprodukálták. A másolatokat múzeumok, egyetemek, rajongók vásárolták meg. Egyik-másik, például a Krisztus előtti 2. században készült Milói Vénusz vagy a szintén akkori Szamothrakéi Szárnyas Niké különösen nagy népszerűségnek örvendett.

A 20. század elejére alábbhagyott a gipszelési hullám, több gyűjtemény megrongálódott, darabok törtek le a szobrokról, szándékosan is tettek tönkre párat. Ma már csak kevés jelentős gipszöntvény-kollekció létezik.

milo2.jpg

Itt jön képbe a 3D nyomtatás. Cosmo Wenman, kaliforniai művész évek óta járja a múzeumokat, leszkennel alkotásokat, majd életnagyságban reprodukálja őket. De nem elégedett meg ennyivel. Tavaly nyáron Kickstarter-kampányt indított, „Skulpturhalle, egy szkenneren keresztül” címmel. A bázeli Skulpturhalle (Szoborcsarnok) múzeumban több művészettörténeti jelentőségű munka gipszöntvényét tervezte 3D-s fájlokká alakítani.

milo3.jpg

A kampány nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de Wenman nem adta fel. Célja a remekművek eljuttatása minden érdeklődőhöz; váljanak közkinccsé, jogdíjmentesen másolhatóvá, módosíthatóvá, nyomtathatóvá.

milo1.jpg

Projektjét végül az Autodesk támogatta. Szeptemberben egy hetet töltött a Skulpturhalléban, többszáz fénykép alapján, a ReCap szoftverrel létrehozta a kiválasztott szobrok nagyon jó minőségű 3D modelljét. Az első két közkinccsé tett darab két hellenizmus kori remekmű, a Milói Vénusz és a Szamothrakéi Szárnyas Niké. Tíz nap alatt közel 14 ezren töltötték le a tervfájlokat.

Címkék: szobrászat reprodukció 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr65717768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása