HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Cadillac Elmiraj 3D szkenneléssel

ferenck 2013.11.28. 08:30

A General Motors augusztus 15-én mutatta be az elegáns Cadillac Elmiraj konceptautót. Úgy tűnik, az óriáskupé nem marad tanulmány, hanem előbb-utóbb bekerül a Cadillac-kínálatba. A döntéshozók mérlegelnek, a hivatalos bejelentés még várat magára.

A tervezők szkeccsek alapján készített agyagmodellel kezdték. 3D szkennerekkel fénymintát vetítettek a méretarányos modell felületére, miközben egy kamera a görbületeket és kontúrokat megjelenítő torzulásokat kereste és rögzítette. A sok szkennelés eredményének összesítésével, hagyományos formatervezés („kézművesség”) és digitális modellezés („matematika”) közös nevezőre hozásával alakították ki a kész autó formáját.

cadillac.jpg

A számítógép-vezérelt maráshoz és az agyaggal történő kézi formázáshoz pontosan ezek a matematikai modellek adták az alapot. A 3D szkennerek tették lehetővé a gyors „visszafelé tervezést” (reverse-engineering) és a korábbi tervrajzok folyamatos frissítését. A teljes méretű autómodellhez az adatokat fel kellett tölteni egy számítógép-vezérelt marószerkezetre. A jármű különféle részeit így máris át lehetett küldeni 3D printerre, amivel létrehozhatták a részek gyors prototípusait.

A General Motors 2001 óta alkalmaz 3D szkennelést, vezethető konceptautók esetében viszont nem szoktak élni a lehetőséggel. A Cadillac Elmiraj volt a kivétel, a technológia tökéletesen bevált. Bebizonyosodott: méretarányos modellek alapján kevesebb, mint egy hét alatt elkészíthető a teljes méretű modell. A 3D technológiák drasztikusan lerövidítik a járműfejlesztés folyamatát.

Címkék: autó 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr695661330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása