HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mi várható 2016-ig?

ferenck 2013.11.20. 08:30

A tajpeji MIC (Market Intelligence & Consulting Institute) infokommunikációs kutatóintézet előrejelzése szerint a 3D printerek globális piaca a 2012-es 2,15 milliárd amerikai dollárról 2016 végéig 4,45 milliárdra nő, ami 20,4 százalékos növekedést jelent éves átlagban.

A fejlődést ígéretesnek tartják, különösen a gyakran 5 ezer dollár alatti, „kezdő” szintű nyomtatók eladásai mutatóinak gyors emelkedését. 2010-ben 5900 darabot, 2012-ben viszont már 35 ezret értékesítettek belőlük, azaz két év alatt közel meghatszorozódtak az eladások.

A gépek hasznosítását illetően a fogyasztási cikkek állnak az első helyen (29 százalék), második a gépjárműipar (19 százalék), harmadik az orvosi/gyógyászati felhasználás (13 százalék). Utánuk az oktatás (10 százalék), a repülőipar (8 százalék) és az ipari tervezés (7 százalék) következnek. Az alkalmazások három kategóriába sorolhatók: előállítás és gyártás, speciális és irodai használat.

tajvan.jpg

Tony Wu, az MIC ipari konzultánsa szerint irodai célokra nagyon gyakran használnak alacsonyabb árfekvésű printereket. A technológia rajongói szintén ezt a – többek között bevezető modellezésre tervezett – kategóriát szeretik. A csúcskategóriás gépek fokozatos elterjedésével egyre több vállalat fog 3D objektumszerkesztő szoftvert fejleszteni és/vagy 3D printing szolgáltatásokat kínálni.

Az objektumszerkesztő szoftvereknél bipolarizáció várható. A csúcsminőségűek elsősorban a gyártásban (medicina, hadi-, légjármű-ipar stb.) hasznosulnak. A másik oldalon viszont egyre több ingyen letölthető program jelenik meg, amelyek alkalmazásai főként fogyasztási cikkekre terjednek ki.    

3D szolgáltatásokon modellezést, szerkesztést, nyomtatást és szkennelést értünk. Minél könnyebb és olcsóbb vagy ingyenes a hozzáférés, annál gyorsabban elterjednek. Wu „robbanást” vár ezen a területen. Tajvanon például 15-20 cég nyújt jelenleg 3D printing szolgáltatásokat, de ez a szám néhány éven belül megsokszorozódhat.

A következő években egyrészt még népszerűbbek lesznek az alacsony árfekvésű printerek, másrészt ABS és PLA mellett más anyagokat (fémet, kerámiákat stb.) nyomtató desktop gépek is megjelennek. Jellemzőkben, printminőségben és sebességben egyaránt nagyon változatos lesz a kínálat.

Címkék: trendek szoftver szolgáltatások nyomtatók nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr565644210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása