A NASA 125 ezer dollárral támogatja a 3D printing egyik „gasztronómiai” alkalmazását, űrhajósok ételének kinyomtatását. A texasi SMRC (Systems and Materials Research Corporation) főmérnöke, Anjan Contractor által megálmodott hosszútávú (nyomtatással egybekapcsolt) élelmiszertárolás elvileg nemcsak a világűrben, hanem a Földön is kivitelezhető.
Az eljárás lényege, hogy a NASA egyik laboratóriumában átalakított RepRap nyomtatóba olajtól a fehérjeporig különböző alaptápanyagokat adagolunk, összekeverünk. Mivel a 3D printing jellegzetesen rétegről rétegre haladva működő technológia, legegyszerűbbnek a „réteges” ételek nyomtatása tűnik, tehát valószínűleg a pizza lesz az első menü: egy réteg főtt tészta, rá egy réteg paradicsomszósz és így tovább.
Contractor szerint a technológia földi alkalmazása különösen az éhség sújtotta térségek lakóin segíthet majd a jövőben.