HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Divat és kortárs művészet találkozása a 3D nyomtatás közvetítésével

ferenck 2024.01.10. 08:00

2023. november 29. és 2024. április 28. között a párizsi Musée des Arts Décoratifs ad otthont a 3D nyomtatással is dolgozó, úttörő holland divattervező, Iris van Herpen munkáinak (Sculpting the Senses). A látogató haute couture-t és kiegészítő kellékeket, folyamatos munkalaboratóriumot látva, ismerkedhet az egyik legjelentősebb kortárs művész egyedi világával.

Munkásságának lényege jelen csúcstechnológiák és klasszikusabb, kézmíves eljárások összetéveszthetetlenül egyéni stílusban történő közös nevezőre hozása. Van Herpen átlényegíti a divatot, minden keretet átlépve teremt összművészetiséget, mint a divatot és high techet, tudományt és művészetet szintén különleges módon használó és tudomány-művészetben egyesítő honfitárs, Anouk Wipprecht vagy Neri Oxman. Mindhárman jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a 3D nyomtatás gyorsan elterjedt a divatban.

3dnyomtatas_iris_1.jpg

A tizenegy teremre osztott kiállítást szisztematikusan alakították ki, a látogató speciális utat jár be, a mikro- és makroszinttől jut el a világűrig, végtelen terekig, a terek felderítéséig.

Az alkotóra a természet, a tudomány és az irodalom hatott leginkább, és egyike azon kevés divatkreátoroknak, akik kihagyják az alkotófolyamat rajzolás-részét. Helyette az anyaggal kezdi, minden szögből tanulmányozza, hogy elképzelje az új ruha vagy kiegészítő jellemzőit.

3dnyomtatas_iris2.jpg

A látogatók közel száz ruhát, mintegy negyven kiegészítőt csodálhatnak meg. Nem akárkik viselték őket: Shakira, Beyoncé, Natalie Portman, Lady Gaga… Nem mindegyik nyomtatott, de a modern technológia hatása az összesen érezhető, mint ahogy az is, hogy sok esetben festővel, szobrásszal, íróval, hangszobrásszal való együttműködés gyümölcséről van szó. Anyagok és színek izgalmas keveredése, meghökkentő formák.

3dnyomtatas_iris1.jpg

Az additív gyártással készültek közül a Hybrid Holism sztereolitográfiával, a Foliage PolyJet technikával, a Cathedral szelektív lézeres szinterezéssel jött világra. A Futurama a belga Materialise-szal, az egyik leginnovatívabb 3DP-vállalattal közösen, a cég Blueprint PA 12 porából készült munka. A 3D nyomtatásról összességében elmondható, hogy minden egyes alkalommal másként kivitelezhetetlen új formákra, mozgásokra, anyagkombinációkra ösztönözte a művészt.

3dnyomtatas_iris0.jpg

A Skeleton Incarnate szobában lévő poliamidból, szelektív lézeres szinterezéssel nyomtatott Skeleton (csontváz) ruhát az élő emberi anatómia, a morfogenezis ihlette meg, a kollekció pedig izmokra, szövetekre és csontokra összpontosít. A posztmodern természet és a huszonegyedik századi ember kapcsolatát megjelenítő végeredmény, a ruha kifinomult, bonyolult és részletgazdag, olyan, mint egy exoskeleton.

Ha esetleg Párizsban járunk, ne hagyjuk ki Iris van Herpen kiállítását!

Címkék: divat művészet innovátorok Iris van Herpen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8018284581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása