HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással jobban kezelhető a cukorbetegség

ferenck 2023.09.07. 08:00

Az egészségügy sok területén használják a 3D nyomtatást. A cukorbetegség kezelése az egyik: a technológia segít megelőzni a még nagyobb bajt, illetve hozzájárul, hogy a betegek fájdalom-mentesebben töltsék mindennapjaikat. 

A brit Staffordshire Egyetem kutatói olcsó talpbetétet nyomtattak, a cukorbetegség miatt lábfekélyre utaló jeleket észlelő, a megelőzésben segédkezni hivatott, beágyazott érzékelőkkel. A talpbetét hangolható szerkezetekkel detektálja a járás közben nyomáspontokat.

3dnyomtatas_cukortalp.jpg

Fekélyek korai jeleit azonosítva a veszélyeztetett betegeknél, a betét érdemileg járul hozzá az amputáció elkerüléséhez. Az összekapcsolt hatszögekből álló rugalmas, TPU-alapú (termoplasztikus poliuretán elasztomer) kialakítás megvédi a cukorbeteg lábakat a nyomástól.

Az idő múlásával a mikroszerkezetek miatti károk felhalmozódnak, megkönnyítve a sérülékeny területek feltérképezését. Kétezer tesztciklust követően, a talpbetét jól működött, megőrizte tartósságát.

Az athéni Nemzeti Kapodistrian Egyetemen cukorbetegek vércukorszintjének pusztán verejték alapján, szabvány okostelefonnal történő monitorozását biztosító eszközt printeltek. Flashforge Creator Pro nyomtatót és az áramot vezető izzószálat alkalmazva, elektrokémiai gyűrűt („e-gyűrűt”) készítettek három műanyag elektródával.

Mihelyst az eszközt mini áramkörre kapcsolják, az érzékelők biomarkerek segítségével pontosan követhető a glükóz-szintet. A technológia sokkal kevésbé invazív, fájdalommentes tesztelésre nyújt lehetőséget, mint például az elterjedt hagyományos megoldás, amikor glükométer tűket használnak a vércukorszint meghatározására.

A megközelítéssel a kutatók eljutottak a verejtékalapú biomarkerekig. Azért volt lehetséges, mert a hagyományosan enzimalapú érzékelők ezen a téren erősen korlátozottak.A Samsung J5 okostelefonhoz csatlakoztatott aranyozott szenzorok „mesterséges izzadás” tesztek után is pontos értékeket mutattak.      

Címkék: egészségügy orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6718205663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása