HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges formájú gyógyszerek 3D nyomtatással

ferenck 2023.06.22. 08:00

A nagyon közeli jövőben szokatlan formájú, nyomtatott gyógyszertablettákkal kezelhetjük betegségeinket. Fejlesztésük célja persze nem esztétikai újítás, hanem a szervezeten belüli kontrollált gyógyszer-kibocsátás és -használat. Az újítást az egyaránt gyorsan fejlődő számítási technológiák és 3D nyomtatás kombinációja teszi lehetővé. Az új kapszulák, tárgyak folyadékokban előre meghatározott ütemben oldódnak, gyártásukat a két technológia együttes használata biztosítja.

A saarbrückeni Max Planck Informatikai Intézet és a Davisi Kaliforniai Egyetem kutatói közösen dolgoztak ki speciális technikát, amelynek lényege, hogy kizárólag a tárgy formája határozza meg a kibocsátás időzítését. A fejlesztés komoly hatással lehet a 3D nyomtatással egyébként is egyre intenzívebben foglalkozó gyógyszeriparra.

3dnyomtatas_gyogyszer_5.jpg

Gyógyszerkészítmények kritikus aspektusa a gyógyszer-szint szabályozása a beteg szervezetében. Intravénás infúziónál az infúzió sebessége és az oldaton belüli gyógyszerarány szorzatából számolják ki a vérárambeli gyógyszer-koncentrációt. Az állandó szintet kezdeti nagyobb, majd kisebb, fenntartó dózisok beadásával érik el.

Szájon keresztüli adagolásnál a rend biztosítása sokkal komolyabb kihívás.

3dnyomtatas_gyogyszer0_2.jpg

Lehetséges megoldás bonyolult, több komponensből álló szerkezetek használata, különböző pontokon elérhető gyógyszer-koncentrációkkal. Gyártás szempontjából ez az opció viszont kifejezetten bonyolult.

Itt jön képbe alternatívaként a változatos, komplex formákat garantáló 3D nyomtatás. Lényegében szabadon kialakítható bármilyen formájú gyógyszer, a hordozóanyagban egyenletes biokémiai eloszlással. Így a gyógyszer-kibocsátás kizárólag a mértani formától függ, amellyel leegyszerűsödik a gyógyszeradagolás.

A német és az amerikai kutatók projektje erre kínál megoldást. A nyomtatott gyógyszereket úgy programozzák, hogy meghatározott időn belül feloldódjanak, szervezetben történő kibocsátásuk kontrollált keretek között történik. Mivel miután a beteg bevette a tablettát, kívülről már nem lehet beavatkozni, a kibocsátás a gyógyszer formájától függ.

Adott geometriai formák esetében ez programozható, és a kutatók pontosan ezt valósították meg.

Címkék: gyógyszeripar gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7518149710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása