HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Személyre szabott gyógyszerek 3D nyomtatással

ferenck 2023.03.03. 08:00

A görög dys (nehéz) és phagein (enni) szavakból képzett diszfágia a nehéz nyelés, számos kórkép tünete lehet. Az Egyesült Államokban minden huszonötödik, Európában harmincmillió felnőtt szenved tőle. Esetükben a testnek hosszabb ideig tart és nagyobb megerőltetéssel jár az élelem szájból gyomorba juttatása.

A diszfágia lényegesen nagyobb mértékben sújtja az idősebbeket, minden negyedik hetven év feletti érintett. A nyelési probléma neurodegeneratív betegségben, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kórban szenvedőket sem kíméli, gyógyszereik lenyelése sokszor komoly problémákat okoz nekik.

3dnyomtatas_szemelyreszabott_medicina.jpg

Egy valenciai kutatóközpont által vezetett projekt (Deglumed) keretében, a személyre szabott gyógyászat jegyében, változatos technológiákat, köztük 3D nyomtatást is használva, minden egyes beteg egyedi igényeinek megfelelő gyógyszereket igyekeznek fejleszteni. Úgy dolgozzák ki őket, hogy megoldják velük a nyelési nehézségeket.

Rengeteg gyógyszer csak kemény tabletta formában létezik, lenyelésük több betegnek okoz komoly gondokat. Az ízük szintén fontos tényező, minél ízetlenebbek, diszfágiásoknak annál nehezebb lenyelni őket, sokszor hánynak is tőlük.

3dnyomtatas_szemelyreszabott_medicina0.jpg

A Deglumed csapata könnyen lenyelhető, emészthető gyógyszerekben és egészség-kiegészítőkben gondolkozik. Előállításukhoz több technikát használnak. A gyógyszeriparban gyógyszermolekulák bioaktív polimerekkel történő összekeverésére alkalmazott, úgynevezett forróolvasztásos extrudálással kezdik, Ennek az eljárásnak köszönhetően szájban elolvadó összetett készítmények hozhatók létre.

A technikával később FDM módszerrel feldolgozható nyomtatószálat (filament) is kialakítanak, de megfelelő rendszerekkel labdacs, gömbalakú formák szintén printelhetők ilyen céllal.

A projektjük sikerében bizakodó fejlesztők nagyon pozitívan nyilatkoznak a 3D nyomtatásról: energiatakarékos, személyre szabható, komplex szerkezetek előállítására alkalmas, sokoldalú megoldás, amellyel kisszériában elfogadható áron, időt spórolva készíthetők termékek.

Címkék: orvosi gyógyszeripar gyógyszernyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6818059866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása