HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Sebészmaszkból nyomtatóanyag

ferenck 2022.03.23. 08:00

A koronavírus-járvánnyal a maszkviselés életünk, hétköznapjaink részévé vált. Napi használatuk és főként a kidobásuk viszont jelentősen szennyezi a levegőt, környezeti problémát okoz.

Az angliai Bristol Egyetem egyik kutatócsoportja érdekes megoldást javasol a problémára – a használhatatlan és az elhasznált maszkokat összegyűjtik, majd újrahasznosítják, és 3D nyomtatóanyaggá, nyomtatószállá alakítják át őket.

A projekt a maszkok környezetre gyakorolt negatív hatását csökkenti, miközben alapanyagot kínál az additív gyártásnak.

3dnyomtatas_ujrahasznositottmaszk.jpg

A National Geographic szerint az emberiség havi 129 milliárd arcmaszkot használ, és ebből naponta 3,4 milliárd szájmaszktól és/vagy arcpajzstól szabadulunk meg. Meghökkentő számok, ráadásul többségük tengerben, utcán vagy a természetben végzi, és a műanyag-összetevők szignifikáns mértékben károsítják a természetet.

Egyetlen maszk egy nap alatt kb. 173 ezer mikroszálat enged magából a tengerbe. Más mindennapos tárgyakhoz hasonlóan, műanyagszálakat, például a környezetben évtizedekig megmaradó és csak utána bomló polipropilént tartalmaznak.

A kutatók hosszasan tanulmányozták, hogy a maszk összetevői miként alakíthatók át 3D nyomtatóanyaggá.

Az első tesztek előtt egy csomó hibás maszkot összegyűjtöttek, majd a fülhurkokat és az orrhuzalt eltávolították róluk. Ezt követően felmelegítették, majd vasalóval és tapadásmentes papírral addig dolgoztak rajtuk, míg kemény lapokká nem alakultak.

Ezeket polipropilén labdacsokká őrölték, majd végül a kék labdacsokat huzalhúzó gépen vezették keresztül, amely nyomtatószállá (filament) változtatta őket. Mivel az eredeti maszkokat több magas hőmérsékletű folyamatnak vetették alá, azok elegendők lehettek a fertőtlenítéshez, az esetleges vírusok és baktériumok eltávolításához.

Ahhoz, hogy a nyomtatószál jó legyen 3D printerekhez, a maker közösség által speciálisan műanyagcuccok újrahasznosítására, filamentté alakítására kitalált, nyílt forrású Filastrudert használták.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás műanyag koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8917423430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása