HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kétszintes házat nyomtattak Indiában

ferenck 2021.01.19. 08:00

A 3DP egyik leglátványosabb területe épületek printelése. A világ több pontján nyomtattak már, Európában a dán COBOD vállalat az élharcos.

BOD2 gépük a világ legnagyobb és leggyorsabb épületnyomtatója, Henrik Lund-Nielsen alapító-vezérigazgató a 3D Natives szakportál szerint 2020 tíz legbefolyásosabb iparági személyének egyike volt. Cége Németországtól Szaúd-Arábiáig több helyen vett részt 3D nyomtatáson alapuló úttörő építészeti projektekben.

A 3D printereket értékesítő és 3DP szolgáltatásokat kínáló dán 3D Printhuset által alapított COBOD első gépét, a BOD-ot (Building On Demand) használták 2017-ben az első nyomtatott európai épülethez. A BOD2 a korábbi gép felújított változata. Kapacitását illetően, elég nagy háromszintes épületek, szintenként több mint 300 négyzetméter létrehozásához.

3dnyomtatas_indiaihaz.jpg

A COBOD szakértelméről sokat elárul, hogy a GE Additive egyik partnere, amellyel 200 méter magas szélturbinákat printelnek. Máskor négy nap alatt készültek el három és fél házzal, óránként nyolc négyzetméterrel.

Legutóbb a dél-indiai Tamilnádu állam fővárosához Csennaihoz (az egykori Madrashoz) közel nyomtattak a BOD2-vel kétszintes, 65 négyzetméteres házat. A Mumbai (Bombay) székhelyű és a világ harminc legnagyobb szakterületi beszállítója közé tartozó L&T Construction, a 21 milliárd dollár értékű technológiai, mérnöki és építészeti Larsen & Toubro konglomerátum építőipari részlege volt a kivitelező.

A nyomtatáshoz az L&T Construction saját fejlesztésű, helyben beszerezhető anyagokból álló betonkeverékét használták. A cég most dolgozott másodszor a dán printerrel, első munkájuk 22 négyzetméteres, egyszintes ház volt, hálószobával, nappalival és konyhával.

Lund-Nielsen elégedett az eredménnyel, az együttműködés szerinte globális jelentőségű a 3DP ipar számára, hatalmas előrelépés.

„Azt jelzi, hogy egyre több hagyományos építőipari cég alkalmazza a 3D nyomtatótechnológiát, ráadásul az L&T által fejlesztett, valódi betonnal való munka, mivel továbbcsökkenti a költségeket, szintén szignifikáns. Döbbenetes, hogy ennyire remek, nyomtatható betont állítottak elő” – nyilatkozta Lund-Nielsen.

Címkék: beton építőipar épületnyomtatás India

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3816391424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása