HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

MI Űrgyár: környezetbarát földi otthon 3D nyomtatással

ferenck 2019.06.28. 08:00

A kicsit hangzatos nevű MI Űrgyárat megihlették a NASA űrotthonokra, marsi lakásokra kiirt pályázatai, amelyekben sok nyomtatott épület tetszetős tervrajza szerepelt, köztük a díjnyertes saját MARSHA is.

A cég ezúttal nem a világűrben, hanem az anyabolygóban gondolkozva, döntötte el, hogy 3DP szakismereteit környezetbarát ház építésénél hasznosítja.

3dnyomtatas_spacefactory0.jpg

A TERRA projektnek a természet ad otthont, az épület viszont csak néhány órára lesz az MI Űrgyár „földi bázisától”, New York Citytől.

Többek között abból az elszomorító tényből indultak ki, hogy az építőipar a környezetszennyezés egyik élharcosa. A klímaváltozás megállításáért és más „zöld” célokért a maiaknál sokkal fenntarthatóbb, természetbarátabb megoldások kellenének. A MARSHA tervezéséhez használt technológiával kivitelezendő „futurisztikus ökolakás” TERA pont ilyen. Újrahasznosított és 3D nyomtatott anyagokból áll, „életciklusa” végén a földbe komposztálható.

3dnyomtatas_spacefactory.jpg

A projekt kihívás a mai építészeti paradigmák számára, mert az MI Űrgyár be akarja bizonyítani, hogy a fenntartható házak igenis kivitelezhetők.

„Az elképzelés a NASA nemrégi Centenáriumi Versenyéből jött, amelynek keretében újrahasznosított biopolimerből és bazaltrostokból 4,5 méter magas marsi lakóházat építettünk. Első helyezésünkkel a NASA felbátorított minket, hogy a Földön is keressünk megoldásokat. Természetesen az űrprojekteket is folytatjuk” – magyarázza David Malott, a cég vezérigazgatója és egyben főépítésze.

A MARSHA lakóépület tesztelése után a szerkezetet lebontották, és így lehetővé vált, hogy darabjait összeszedjék, majd a cég New Yorki létesítményébe szállítsák és ott nyersanyaggá őröljék, aztán a nyersanyagból megalkossák a földi projektet.

„Nem valószínű, hogy abbahagyjuk az építkezést. A világon 1,6 milliárdan élnek nem megfelelő körülmények között. Az urbanizáció újraformálja a bolygót, és nem úgy tűnik, mintha lelassulna. Napi 200 ezer ember költözik városokba. A bolygó forrásait kihasználjuk, de megpróbálunk vissza is adni valamit” – összegez Malott.

Címkék: építészet épület építőipar épületnyomtatás környezetbarát technológiák NASA környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1714913246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása