HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bioházat nyomtattak az Egyesült Államokban

ferenck 2022.11.30. 08:00

A Maine Egyetem bemutatta az első teljesen bioalapú anyagokból készült házat, a BioHome3D-t. Az 56 négyzetméter alapterületű épület padlóit, falait és a tetőt farostok és bio-műgyanta felhasználásával printelték, teljesen újrahasznosító, és a szigetelését is jól megoldották (egyedire alakítható ki), amelyhez szintén fához nyúltak. A pontos nyomtatási folyamatnak köszönhetően, az építéssel szinte semennyi hulladékot nem generáltak.

Ez még csak a prototípus, de nagyon ígéretes. Négy modulban printelték, a modulokat a helyszínre szállították, és ott szerelték össze fél nap alatt az egészet. Az elektromossághoz mindössze egy villanyszerelő munkájára volt szükségük.

3dnyomtatas_housemaine.jpg

A prototípus jelenleg az egyetem Fejlett Szerkezetek és Kompozitok Központjának (ASCC) közelében áll, a hő-, környezeti és szerkezeti körülmények folyamatos megfigyelését, valamint az ezekre vonatkozó adatok gyűjtését szenzorok végzik, az infókat későbbi tervekhez, tervrajzokhoz fogják használni.

Az USA északkeleti részén, Kanadához közel fekvő Maine szövetségi államban is egyre komolyabb gondot jelent a lakhatási válság, és a felsőoktatási intézmény erre keres a környezetre alkalmazható, a jelentős helyi fatermék-gyártás igényeinek megfelelő, és a természetet is kínélő megoldásokat. Az innovatív BioHome3D ilyen.

A gyártási folyamatokat és az anyagokat is az egyetemen dolgozták ki, figyelembe véve, hogy a jövő olcsóbb lakásait a tulajdonos térigényeihez, esztétikai preferenciáihoz és az energiatakarékossághoz alkalmazkodva építsék fel. A gyártótechnológia és az anyaggyártás egyaránt méretezhető, így a vásárlók hamarabb beköltözhetnek új otthonukba.

Sok technikát dolgoztak ki épületnyomtatásra, de a BioHome3D-vel ellentétben, túlnyomó többségük betonalapú. Csak magukat a betonfalakat nyomtatják a hagyományosan öntött betonalapokra. A tető befejezéséhez vagy a Maine-ben megszokott fakereteket, vagy farácsokat használnak.

A BioHome3D teljes egészében nyomtatott, és az anyagokat még az ükunokáink is újrahasznosíthatják – büszkélkednek az építők. Az egyetemnek az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium, az Erdei Biotermékek Kutatóintézet, a Maine Technológiai Intézet és a MaineHousing építőipari vállalat voltak a partnerei. A munkát a világ 2019-ben legnagyobb polimerprinterével végezték, ugyanezzel a géppel állították elő (szintén 2019-ben) a földkerekség legnagyobb nyomtatott csónakját.

Címkék: fa építészet épületnyomtatás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6317988300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása