HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elkészült a világ első „zéró nettó energiájú” háza

ferenck 2022.10.17. 08:00

A kaliforniai Mighty Buildings építőopari startup előregyártott nyomtatott panelekből két háló- és két fürdőszobás lakást szerelt össze. Ez az első, de nem az utolsó, mert a dél-kaliforniai Ciachella völgyben negyven ilyen otthont terveznek felhúzni.

A ház különlegessége, hogy ugyanannyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt, ezért használják rá a „zéró nettó energia” kifejezést. A jövőben szélesebb körben szeretnék meghonosítani a környezetbarát megoldást, és bizakodnak, hogy példájukat mások is követik.

3dnyomtatas_mightybuilding.jpg

Egyelőre azonban úgy érzik, hogy csak a felszínt kapirgálják, mert a robotikában és a 3D nyomtatásban óriási építőipari lehetőségek rejlenek.

Technológiájukat 2017 óta fejlesztik, de igazából csak az utóbbi két évben nagyon aktívak. Az épületnyomtatással foglalkozó vállalatok közül elsőként ők kapták meg – ultrakönnyű anyagukra és extrudáló technikájukra – az UL 3401 különleges biztonsági tanúsítványt.

3dnyomtatas_mightybuilding0.jpg

Az anyag az utólagos megmunkálást követően azonnal megszilárdul, viszont tökéletesen összetartja a rétegeket. Ezzel lehetővé válik további szerkezetek, például támasztékok nélküli plafonok létrehozása.

A módszerrel egymásba illeszthető paneleket gyártanak, a munka gyorsabbá válik. természetesen fenntartható is, mert minimálisra csökkentették a közben generált hulladék mennyiségét, 2028-ra pedig szénmentes építkezést, és a fogyasztásnál több energiát termelő nyomtatott házakat ígérnek.

A cég néhány személy által teljes házzá összeszerelhető, előregyártott, szigetelt, acélkerettel megerősített kompozit kőpanelekkel (Mighty Kit System) dolgozik. A falak hatvan százaléka újrahasznosított anyagból készül, a technológia, a hagyományos építési módszerekkel összevetve, százról egy százalékra csökkenti a munka közben termelődő hulladék mennyiségét. Az előregyártott panelekkel pedig a munkaidő feleződik meg, és az építkezés a szektor sérülékeny beszállítói láncától is jóval kevésbé függ.

A Mighty Buildings szerint módszerük válik a jövő fenntartható házépítési szabványává. A betonnal összehasonlítva, anyaguk sokkal jobban vezeti a hőt.

„Nem kell többé egyik oldalon a profit, minőség, terv és a másikon, a bolygó megvédése között választani” – magyarázza Slava Solonitsyn vezérigazgató.      

Címkék: jövő építőipar épületnyomtatás környezetbarát technológiák

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9817954408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2022.10.17. 20:38:30

Ezek nem az első zéró nettó energiájú, hanem a zéró kényelmű, zéró stílusú panelkonténert "találták fel".
Rengeteg passzív ház van itthon is, ami nettó zéró energiás, csak abban van passzív légkondi is, meg télen fűtés is.
Kaliforniában persze fűteni nem kell, légkondi meg nem érdekli a startup hippiket, jobban csúszik az ezer gallon vízből megtermelt avokádós pirítósuk.
süti beállítások módosítása