HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ipari 3D nyomtató szemmel és aggyal

ferenck 2019.06.07. 08:00

A Massachusetts Institute of Technology, azaz a legendás MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) egyik startupja, az Inkbit gépi látás és gépi tanulás technológiákon alapuló ipari 3D nyomtatót fejlesztett.

Davide Marini társalapító és igazgató elmondása alapján a céget eleve azzal a céllal alapították, hogy „aggyal” és „szemmel” egészítsék ki a 3D printereket.

3dnyomtatas_snapper0.jpg

„Gépünk az anyagok tulajdonságait megtanuló és viselkedésüket előrejelző első nyomtató. Bárki számára lehetővé teszi, hogy egy ötletből gyorsan terméket csináljon” – nyilatkozta.

Marini és társai már 2015-ben kiváló minőségű anyagokat feldolgozó ultragyors és ultrapontos gépben gondolkodtak. Figyelembe vették, hogy a gumiszerű anyagokat, például a szilikont, vagy a magas hőmérsékletűeket, mint az epoxigyantát nehéz nyomtatni, gyakoriak a hibák, ráadásul idővel össze is zsugorodhatnak.

3dnyomtatas_snapper.jpg

A probléma megoldására találták ki a mesterségesintelligencia-megoldásokkal felturbózott, egyszerre tíz anyaggal is dolgozó gépet. Elképzeléseik eredménye a többanyagos (multi-material), tintasugaras Snapper.

A látást speciális (optikai koherencia tomográfiás, OCT) szkenner integrálásával oldották meg. A szerkezet nagy hullámhosszú fényt használ, így „lát át” anyagok felszínén, és szkennel rétegről rétegre az emberi hajszál szélességének töredékénél pontosabb felbontásban.

A valósidejű autonóm hibajavításért, például a görbületek, zsugorodások megszüntetéséért gépitanulás-rendszer, a printer agya felel.

Snapper 16 nyomtatófejjel készíti el többanyagos nyomatait, és a munkafelület elég nagy évi többszázezer ökölméretű termék előállítására. Előnye még, hogy a prototípuskészítés és a gyártás ugyanazon a platformon történik. Rugalmas anyagok sem jelentenek problémát, az új „intelligens” printerrel akár számítógépes chippel és/vagy más elektronikus alkatrészekkel rendelkező tárgyakra is nyomtathatók.

„Csak ezzel a gyártómódszerrel lehetséges, hogy a prototípusok és a végtermékek ugyanazon a gépen készüljenek” – mondta a szintén társalapító Wojciech Matusik.

A Snapper építési területe 450x250x250 milliméter. Az elsőt az Inkbit egyik stratégiai partnere, a Johnson and Johnson vásárolja meg. Az árusítást idén kezdik meg, a tervek szerint jövőre anyagokat printelés előtt összekeverő rendszert integrálnak a gépbe.

Címkék: mesterséges intelligencia nyomtatók innovátorok MIT gyártótechnológiák multimaterial

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9714878478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása