HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Pókrobotok nyomtathatnak műholdakat az űrben

ferenck 2016.10.27. 08:30

A Tether Unlimited Inc (TUI) űrtársaság összeállt a Space Systems Loral (SSL) kereskedelmi műholdgyártóval, hogy a világűrben ténykedő 3D nyomtatórobotokat fejlesszenek. A SpiderFab projekt robotjai a tervek szerint antennákat és más építményeket nagyméretű vázszerkezeteket printelnek majd.

Az űrbéli nyomtatás nyilvánvalóan megváltoztatja az asztronauták felszerelésükről, ellátásukról való gondolkodását. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) már működik a Made in Space Additív Gyártólétesítménye (AMF), ahol alkatrészeket és egyéb hasznos dolgokat készítenek Földről érkező fájlok alapján.

spiderfab.jpg

A projekt sikere másokat, köztük a TUI-t és az SSL-t is megihlette. A NASA által támogatott kezdeményezés azonban nem pont ugyanaz: a TUI 3D printere, a Trusselator nagy drótkeretes vázakat képes nyomtatni napelemekhez, szenzorokhoz, antennákhoz és más űrhajó-részekhez. Ezeken a vázakon a Spinnernet robot dolgozna a helyszínen, emberi segédlet nélkül alakítana ki belőlük nagyobb szerkezeteket.

A két cég szeptemberben állapodott meg egymással, és az SSL Dragonfly program részeként hamarosan tesztelik a rendszert. A program lényege, hogy bemutassák: munkára készen állnak az űrbéli gyártásra fejlesztett technológiák, aztán idővel a SpiderFab 3D nyomtatórendszer is.

spiderfab0.jpg

A SpiderFab komoly előnye, hogy a helyszínen printel nagyobb tárgyakat, így az űrhajó a Föld atmoszférájában csak kompakt és tartós polimerszálakat vagy polimerblokkokat szállít, míg méretesebb szerkezetek már a helyszínen kerülnek nyomtatásra. Azaz a műholdak sokkal nagyobbak is lehetnek a mostaniaknál, a rendszer bármit a környezethez optimalizál, extrémméretek is elképzelhetők.

Címkék: űrkutatás világűr űrhajózás űrhajó műhold NASA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7311841213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása