HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier: nyomtatott ujjlenyomat

ferenck 2014.03.11. 08:30

Az 1990-es évekig főként bűnüldöző szervek dolgoztak ujjlenyomatokkal, bűnözőket azonosítottak velük. Manapság viszont már polgári és kereskedelmi alkalmazásokban is teljesen bevett megoldás.

Szintetikus úton előállított 2D ujjlenyomatokhoz jellemzőik matematikai és statisztikai modelljeit használják. Ujjszkennelő rendszerek teszteléséhez többmillió ismert ujjlenyomat-képet kell kiértékelni, a viszonylag kevés hozzáférhető tesztadat viszont csökkenti a becslések pontosságát. Arról nem is beszélve, hogy a 2D „ujjlenyomat-gyártók” nem alkalmasak az egyre elterjedtebb érintésmentes ujjlenyomat-érzékelő technológiák tesztelésére.

fingerprint1.jpg

A Michigan Állami Egyetem és a Kanpuri Indiai Technológiai Intézet kutatói úgy tűnik, megoldották a problémát – elsőként a világon, 3D-ben nyomtattak ujjlenyomatot.

fingerprint2.jpg

Printelt ujjlenyomatok használata sokat javítana a biztonságon, leegyszerűsítené a kapcsolódó hardveren és szoftveren dolgozó szenzorgyártók és az algoritmusfejlesztők munkáját. A 2D-s ujjlenyomat-képet 3D printelt ujjfelületre másolták. A 3D modell – „ujjlenyomat-fantom” – textúrája és tapintása egyelőre ugyan még nem teljesen olyan, mint a valódi ujjé, viszont mindenképpen komoly előrelépés.

Címkék: ujjlenyomat alkalmazások 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr845853102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása