HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással optimalizált kulcsfontosságú alkatrészt a SpaceX

ferenck 2024.08.21. 08:00

A SpaceX új Raptor3 motorja a tervezés csodája, és egyértelműen jelzi, mire képes az additív gyártás, mi lehetséges a technológiával. A motorról maga a vezérigazgató, Elon Musk számolt be egy X-kommentben, hangsúlyozva, hogy a „világ legfejlettebb” 3D nyomtatótechnikáját alkalmazták.

Nem tudjuk, hogy az additív gyártással a terv folyamatos javítását, az újabb iterációkat végezték, vagy a részegységek egyetlen összetett résszé alakítására használták, az eredmény viszont magáért beszél.

3dnyomtatas_spacex_2.jpg

Mint ahogy a Raptor3 névből látjuk, a mostani a Raptor motor legutolsó, és amit nem látunk: messze legáramvonalasabb változata. Cél a 3,2 MN tolóerő elérése, amelyhez most jóval közelebb kerültek. A motor tömege is csökkent: az első 2081, a második 1628 kilogramm volt, a jelenlegi változat 1525.

Az új motor kialakítása leegyszerűsített, a megbízhatóság és a teljesítmény javítása miatt a vezetékek és érzékelők zömét beépítették, nem láthatók kívülről. Musk idén jelentette be, hogy a Raptor3 gyártási fázisba lép a McGregor üzemben, és ez meg is történt.

Az új motorhoz nincs szükség hővédő pajzsra. Beépített hűtő- és a szerkezet különböző részein végigfutó másodlagos áramlási rendszerrel rendelkezik, így jóval kevesebb csavarra, kötésre van szükség.

A Raptor2 és még inkább a Raptor3 fejlesztése világosan jelzi, hogy a 3D nyomtatás mennyire hatékonyabbá teszi a fejlesztést. Kezdetben EOS-gépeket és szolgáltatásokat használtak, utána azonban a SpaceX beszámolók alapján a Velo3D egyik fő befektetőjévé vált, így pedig házon belül képesek kivitelezni a gyártást.

Szükségük van rá, mert közel harminc fémnyomtató rendszert telepítettek. A SpaceX állítólag a 3D Systems több SLA-gépét is használja nyomtatott öntvényekkel történő közvetett gyártáshoz.

Musk bejegyzéséből, mint Musk bejegyzéseiből általában, ezúttal sem tudunk meg biztosan mindent. Az viszont tény, hogy a vállalatnál sok mérnök dolgozik, a motor új designja pedig magáért beszél.

Címkék: motor űripar SpaceX

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr10018460885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása