HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Csődöt jelentett a Shapeways

ferenck 2024.07.11. 08:00

Lezárulhat egy (romantikus) korszak a 3D nyomtatás történetében. A 2007-ben, Hollandiában alapított, New York székhelyű Shapeways, a legendás 3DP piactér és szolgáltató ugyanis csődöt jelentett be.

Az egyik első online B2C és B2B 3DP szolgáltatóként kezdték még Eindhovenben. Üzleti modelljük sokak számára tűnt vonzónak, komoly CapEx befektetésekkel gyarapodtak, eleinte a terület nagyágyúitól (EOS, 3D Systems, Stratasys), később másoktól (Relay, Rosler, AM Flow) is jött a támogatás. 

3dnyomtatas_shapeways_2.jpg 

2012-ben, Queensben nyitottak ötven gépből álló „3D nyomtatás-gyárat”, csillaguk gyorsan emelkedett, jelenlétüket megszilárdították az Egyesült Államokban, változatos nyomtatótechnológiákat alkalmaztak, a 2010-es évek közepén és második felében voltak a zeniten. 2018-ban a Stratasys-szel kötöttek együttműködést, 2021-ig húszmilliónál több tárgyat printeltek, értékesítettek.

2021-ben egy speciális célú felvásárlói társasággal (SPAC), a Galileo Acquisition-nel szerződve, az utóbbi felvásárolta őket, hogy Shapeways Holdings néven tőzsdére kerüljenek. Az volt a céljuk, hogy a gyártást masszív szoftverplatform közvetítésével bővítsék, az eredmények azonban nem igazolták a 2021-es elvárásokat.

2022-ben ugyan stabilak voltak még a bevételek, a részvények viszont zuhantak, és ez nem felelt meg a Wall Street befektetőinek. Az utóbbi pár negyedévben a vállalat feltűnően hallgatott a pénzügyi eredményekről, így a július eleji bejelentés különösebben senkit sem lepett meg.

Egy hasonló cég, a Sculpteo nagyon más utat járt be. A BASF 2019-ben felvásárolta őket, lehetővé téve a nagy befektetői nyomás nélküli működést, folyamatos bővülést. Ma egyedi középvállalkozásként funkcionálnak, immáron a nemrég alakult Forward AM Technologies-ba integrálódva.

Hasonló történhet a Shapeways-zel is. A vezetők keresik a további működés opcióit, bizakodnak az újraindulásban, tanulmányozzák az üzleti lehetőségeket. Legvalószínűbb, hogy valamelyik nagyobb csoportba integrálódnak, felvásárolják őket.

A vállalat története elgondolkoztató. Alighanem nagyon megelőzték korukat, és túl öles léptekkel haladtak. Ezt látszik alátámasztani, hogy sok kisebb léptékben gondolkodó, lépésről lépésre építkező 3DP cég prosperál, növekedése fenntartható. Merész álmodók nélkül viszont nem létezne additív gyártószektor.

Címkék: tőzsde cégek Shapeways

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3818440115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása