HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott golfütővel játszik a US Open győztese

ferenck 2024.07.04. 08:00

A 3D nyomtatás a sportban is terjed, az autóversenyzéstől a kerékpározásig, egyre gyakoribbak az alkalmazások. Legutóbb a júniusi golf US Opent megnyerő Bryson DeChambeau árulta el, hogy sikerét részben a felszerelésének, különösen printelt, egyedi ütőinek köszönheti.

A kaliforniai születésű, fizikus múltú sportoló elsőként használt nyomtatott ütőket versenyeken. A sportszert az Avoda Golf készítette. A hagyományos vaskialakítással összehasonlítva, egyedi és szokatlan megoldást alkalmaztak: kidudorodást és orsóféle formát a vaslapon.

3dnyomtatas_golfuto.jpg

Ezekkel a görbületekkel gyakrabban találkozunk az erdőben, a fákon, mint a sportban. Most viszont már a golfban is, és szaktekintélyek véleménye alapján a kreatív változtatás komoly újítást jelent. 

Az egyedi golfütők használatát az Egyesült Államok Golfszövetsége a 2024-es Masters előtt engedélyezte. Értékük kb. tízezer dollár, jelenleg az egyetlen vas, amit így készítettek.

A 3D nyomtatás kritikus tényező volt a sportoló elképzeléseinek valóra váltásában. Lehetővé tette a gyors prototípuskészítést, a tervezési és módosítási szabadságot, és csak a gondos előkészületekkel valósulhatott meg az egyedire kialakított vasrész közvetlen nyomtatása.

A Cobra nemrég mutatta be a fémnyomtatással kivitelezett exkluzív LIMIT3D-sorozatot, amelyből mindössze ötszáz készletet lehetett beszerezni, gyorsan el is keltek. A gyártáshoz 316-os rozsdamentes acélt és fejlett nTop topológia-optimalizáló szoftvert használtak, hogy a rácsszerkezet súlykímélő legyen: a kialakítás tette lehetővé az ütőfej-súly harminchárom százalékos áthelyezését, ami több mutatóban is kiemelkedő előrelépésnek tekinthető.

A nyomatok a sportág jövőjét megváltoztató új trenddé állhatnak össze, bár DeChambeau szerint a 3D nyomtatás ezzel még nem válik mainstreammé a golfban. Egyelőre, mert a területen jelenleg a technológiát nem használják tömeges gyártásra, de előbb-utóbb meg fog történni. Gondoljunk bele: más módszerekkel csak a prototípust készítik hat hónapig, 3DP-vel viszont akár órák alatt meglesz az ütő.

Címkék: golf fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1918435825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása