HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Törött csontok gyógyítása 3D nyomtatással

ferenck 2024.06.06. 08:00

Az Illinois Urbana-Champaign Egyetem kutatói szerint természetes anyagok, mint a csont, a madártollak vagy a fa, szabálytalan felépítésük ellenére, „intelligensen” reagálnak a nyomás eloszlására. A nyomás-módosítás és az anyagszerkezetek közötti kapcsolatról viszont nem sokat tudunk.

A kutatók gépi tanulást, optimalizálást, 3D nyomtatást közösen alkalmazták nyomáskísérletekhez, hogy jobban megismerjék a rejtett kapcsolatokat. A combcsontot helyreállítani hivatott, az emberi csont funkcióit utánzó anyagot fejlesztettek.

3dnyomtatas_csont_3.jpg

A felső lábszár nagyon hosszú csontjának törése időskorban gyakori. A nyomás a törés élén koncentrálódik, növelve a meghosszabodás esélyét. A hagyományos helyreállításnál, sebészi beavatkozással fémlemezt csavarokkal rögzítenek a törés köré. A lemez és a csavarok meglazulhatnak, krónikus fájdalmakat és további sebeket okozhatnak.

A kutatók új helyreállítási módszert, teljesen irányítható számítógépes kereten alapuló anyagot, csontutánzatot javasolnak.

Anyagadatbázissal kezdték, virtuális növekedés-szimulátorral és gépi tanulással virtuális anyagot generáltak, azon keresztül tanulmányozták szerkezete és a fizikai tulajdonságok közötti kapcsolatot. A felépítés és a nyomás-eloszlás maximalizálásához optimalizáló algoritmust fejlesztettek.

Az életnagyságú csont-prototípust műgyantából nyomtatták, majd szintetikus modell eltörött combcsontjához illesztették. A fizikai modell valós méréseket, hatékonyság-teszteket tett lehetővé. Megerősítette, hogy a biológiai rendszerekhez hasonlóan, lehetséges ilyen szintetikus anyagokat készíteni.

Bizakodnak, hogy modelljük alapján a csont-helyreállítást erősítő anyagokat fognak fejleszteni. Mivel elég általános, a technológia többféle biológiai implantátumra, változatos nyomtatóanyagokkal – fémekkel, polimerekkel, szinte bármivel – alkalmazható, ha szükséges a nyomás módosítása.

A geometriát, a helyi szerkezetet és a kapcsolódó mechanikus tulajdonságokat tartják kulcsfontosságúnak, ezek garantálják a szinte végtelen potenciális alkalmazást.

Címkék: orvosi anyagtudomány gépi tanulás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr118416517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása