HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Guatemalában is elkészült az első nyomtatott épület

ferenck 2023.11.09. 08:00

A közép- és délamerikai cementipar egyik vezető cége, a Progreso megnyitotta Guatemala első nyomtatott épületét. Az ország építészetében mérföldkőnek számító munkát – Guatemala ezzel felkerült a 3D épületnyomtatás világtérképére – az ukrajnai iskolanyomtatásban oroszlánrészt vállalt dán 3DCP Csoporttal partnerségben végezték.

Azon pedig már senki nem lepődik meg, hogy a nyomat a szintén dán COBOD lassan már legendás BOD2 printerén készült, mint oly sok más épület szerte a nagyvilágban. Az első BOD2-t a Progreso telepítette Latin-Amerika egyik leglátványosabb és legautentikusabb országában.

3dnyomtatas_guatemala_1.jpg

A projekt azt is bebizonyította, hogy földrengésveszélyes talajon is kivitelezhető szerkezetileg a 3D épületnyomtatás. A házikószerű szerkezet falai kilenc méteresek, huszonhat munkaóra alatt készültek el. Összesen hét munkanapig dolgoztak rajtuk.

3dnyomtatas_guatemala1.jpg

A falak erősen organikus kidolgozását a 3D nyomtatás tette lehetővé, más technológiával hihetetlenül drága lett volna, vagy kivitelezhetetlennek bizonyul. A régió elsőszámú építőanyagával, a betonblokkokkal viszont remekül elboldogultak a kivitelezők.

A printelt falakat Rancho típusú pálmalevél-tetővel egészítették ki. A tetőtípust generációk hosszú sora óta használják Latin-Amerikában. Olcsó, hőkomfortot ad, az anyag rugalmassága és könnyű súlya miatt jól illeszkedik a földrengés-veszélyes helyszínek látványvilágához.

3dnyomtatas_guatemala0.jpg

A Progreso nagyon elégedett, és most ki is élhették kísérletező kedvüket, a tetővel kihasználhatták a szerkezet hűtőkapacitását, és nyilván a dán szakértőkkel való együttműködés is komoly inspirációt jelenthetett. El is döntötték, hogy a területen, például Mexikóban újabb projekteket kiviteleznek együtt a közeljövőben.

Az épület nemcsak Guatemala, hanem egész Latin-Amerika 3D nyomtatásában is fontos eseménynek számít.

Címkék: épületnyomtatás Latin-Amerika

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5918241587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

larvar0 2023.11.10. 07:30:55

Ez egy sufni méretű akármi. Hova kakiljak!? Ilyet egy helyi mesterember pikk-pakk összerak cinder block-ból. Vagy beton oszlopokból.

"A falak erősen organikus kidolgozását a 3D nyomtatás tette lehetővé, más technológiával hihetetlenül drága lett volna, vagy kivitelezhetetlennek bizonyul." - Rücskös, érdes falfelület ma organikusnak van nevezve. Oké. Ilyet is fillérekért csinál egy kőműves. Latin-Amerikában eddig is divat volt a rusztikus, érdes falfelület. Eddig is megoldották horribilis költségek nélkül.

"Latin-Amerika egyik leglátványosabb és legautentikusabb országában." - Guatemala? Hát, pöcegödörnek, bandaháborúk fészkének inkább nevezik. Autentikusan csóró, Latin-Amerikára jellemzően veszélyes hely, ahonnan menekülnek az emberek.

Földrengésveszélyes talajon is lehet 3D nyomtatni. Egy tyúkól méretű kis pavilont. Száz évig is állni fog, ahogy a falazóblokkból (cinder block-ból) készült tyúkól is. Amíg le nem tarolja a hurrikán, árvíz vagy a földrengés.
süti beállítások módosítása