HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott endoszkóp azonosítja a szívroham kockázatát

ferenck 2023.11.02. 08:00

Jiawen Li a dél-ausztrál Adelaide Egyetem orvosbiológai mérnöke az MIT (Massachusetts Institute of Technology) világhírű kiadványa, a Technology Review 35 év alatti globális újítók listájára került, vele együtt kilencen képviselik a biotechnológia szektort.

Azért szerepel a listán, mert kardiológusok munkáját segítő, ultravékony endoszkópot fejlesztett, nyomtatott. Az eszközzel azonosíthatók a szívrohamnak jobban kitett személyek, akiknél nagyobb valószínűséggel következik be a baj.

3dnyomtatas_endoszkop.jpg

Li úgy tervezte az endoszkópot, hogy a véredény belsejében szondázzon, és jóminőségű képeket készítsen az ottani vérlemezkékről. A legtöbb alig jelent veszélyt, egyesek viszont megrepedhetnek, és blokkolhatják az artériát.

A jelenleg használatban lévő endoszkópok nem elég pontosak ahhoz, hogy hiba nélkül előrejelezzék: melyik véredény okozhat orvosi problémát. Kezelésük vagy túlzottan költséges, vagy legrosszabb esetben annyira gyorsan bekövetkezik a baj, hogy a beteg már menthetetlen.

Li olyan kamerát akart fejleszteni, amely egyrészt biztosítja az orvosok számára szükséges képminőséget, másrészt elég kicsi ahhoz, hogy biztonságosan elférjen a szívet tápláló artériában. Merész tervei megvalósulását a 3D nyomtatásnak köszönheti.

Megközelítése két fényalapú képalkotási technikát egyesít a sószemnél nem nagyobb egyetlen lencsévé. Együtt nagyfelbontású pillanatfelvételeket adnak a véredény szerkezetéről, a repedés valószínűségének molekuláris nyomairól, fogódzóiról.

Német kutatókkal együttműködve, Li rájött, hogy a lencse miként nyomtatható emberi hajszál vékonyságú optikai szálra, amely az artériákon keresztül a szív felé irányítható. A kutatók más technológiákat (optikai tomográfia, 3D nano-/mikrogyártás, rosttechnológiák stb.) is a rendszerbe integráltak, hogy minél eredményesebb, pontosabb munkát végezzen.

Az eszközt sikeresen tesztelték, hamarosan embereken végezhetnek klinikai vizsgálatokat vele. Szívbetegségek megelőzése mellett a rákkutatásban is segíthet, nehezen megközelíthető , megörökíthető testrészeken, például a tüdőben is tud képet készíteni, daganatokat azonosítani.

Címkék: orvosi műszerek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2118236189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása