HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kockaműholdak az amerikai űrhadseregnek

ferenck 2023.09.12. 08:00

Az amerikai űrhadsereg (U. S. Space Force, USSF) szerződést kötött a szilícium-völgyi ipari 3D nyomtatás-specialista Orbital Composites-al, hogy geostacionárius és a Hold pályáján belüli (ciszlunáris) alkalmazásokra fejlesztenek kiváló minőségű sugárzásvédett, képalkotó kockaműholdakat (Cubesat).

A közös projekt egyértelműen jelzi, hogy az amerikai hadsereg védelmi, űrkutatási és kommunikációs szempontból is egyre fontosabbnak tartja a legmodernebb műhold-technológiákat. Az űrbeli, különösen a geostacionárius és a ciszlunáris alkalmazásoknál viszont komoly kihívást kell megoldani a kozmikus sugárzás miatt: sugárzásvédett műholdakat kell fejleszteni.

3dnyomtatas_cubesat_1.jpg

Az USSF az űrtechnológiában elért eredményeiért választotta a kaliforniai céget. Az Orbital Composites „alacsony Föld körüli pályán túli” (beyond LEIO), sugárzás ellen védett kockaműholdjai a terület gyors fejlődését, a Föld körüli pályán túlmutató műholdas lehetőségeket vetít előre.

A NASA-val és az űrsugárzással foglalkozó Cosmic Shielding vállalattal is együttműködő cég sugárzás-árnyékolt megoldásaihoz kereskedelmi forgalomban megvásárolható komponenseket használ drága sugárzásálló alkatrészek helyett. Az említett alkalmazásokban is jól működő műholdakat a jelenlegi látványos, de drága platformok költségének töredékéért le tudják gyártani.

Az Orbital Composites szabadalmaztatott AMCM (Additive Manufacturing Compression Molding, additív gyártási kompressziós fröccsöntés) gyártófolyamatával lehetséges összetett árnyékoló szerkezetek nagymennyiségű előállítása. A szerkezeteket, a környezeti sugárzást és az űrjárművek terhelését figyelembe véve, egyedire dolgozzák ki.

2024 végéig a vállalat be akarja mutatni teljesen védett, űrközegben működő kockaműhold-platformját. A végtermék árnyékoló „pajzsait” egzotikus polimerekből fogják nyomtatni, az alvázhoz AMCM-et, az elektronikához pedig boltokban megvásárolható darabokat használnak.

A mai műhold-fejlesztés az alacsony Föld körüli pályára fókuszál, az azon túlmutató megoldások azonban számos pluszelőnnyel járnak, különösen, ha olcsó a gyártás.

Címkék: műhold űripar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1418206199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása