HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Extra vékony fogászati héjak 3D nyomtatással

ferenck 2023.08.23. 08:00

Fogászati héjjal főként esztétikai problémákat, apró foghiányokat és kisebb sérüléseket korrigálnak. A fogak elülső, ajak felőli felszínére rakott vékony, nagyjából fél milliméteres pótlások nem bontják fel a fog teljes felszínét, így előkészítésnél csak minimális csiszolásra van szükség. Ugyan invazív folyamat, de a fogorvosi székben megszokottnál sokkal kevesebb fájdalommal jár.

A nagypontosságú alkalmazásokra kidolgozott, fejlett additívgyártás-megoldásokban komoly eredményeket elért Boston Micro Fabrication (BMF) a fogászati piacon is megjelent. UltraThineer termékének neve szójáték, a thineer a thin „vékony” és a veneer „héj” szavak összevonása, maga a termék pedig a világ legvékonyabb kozmetikai foghéja. Háromszor vékonyabb a hagyományosnál, a fogorvosnak is jóval kevesebb előkészítő munkára van szüksége hozzá, és a fogzománcból is több marad meg.

3dnyomtatas_bmf.jpg

A héjak 3D nyomtatással, a cég microArch printerén, projekciós mikro-sztereolitográfia (PµSL) technikával készülnek. Az első darabok 2024 tavaszán kerülhetnek az amerikai piacra, jelenleg az USA ezirányú engedélyeket kiadó Élelmiszer és Gyógyszerhatósága (FDA) tanulmányozza a technológiát.

Az eljárással jelentősen csökken a gyártási idő, alacsonyabbak a költségek, nagyobb teret enged az innovációnak. A 3D nyomtatás több fogászati alkalmazásban bizonyított már, így a választás teljesen egyértelmű volt.

A BMF a Pekingi Egyetemmel közösen fejlesztette az új fogászati héjat.

Az ultravékony, akár száz mikronra csökkenthető kerámiatárgyak printelése komoly hatással lehet a gyártás jövőjére. Szakértők szerint, ha lehetséges, mindig arra kell törekedni, hogy a páciens fogzománca a lehető legkevesebbet kopjon. A BMF megoldása alkalmasabbnak erre, mint a hagyományos módszerek.

A vállalat technológiáját az elektronikától az egészségügyig, sok területen használják, és elégedettek vele.

Címkék: fogászat nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3418198153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása