HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Magunkon viselhető elektronikus cuccok nyomtatásához fejlesztett gépet a Panasonic

ferenck 2023.07.06. 08:00

Elektronikus eszközöket, alkatrészeket hagyományosan merev fémekből, szilíciumból és kerámiákból gyártanak. Az utóbbi években, évtizedben viszont megnőtt a hajlítható, csavarható és változatos felületekhez alkalmazkodó, magunkon viselhető (wearable) technológiák iránti kereslet.

A keresletet kielégítendő, folyamatosan új gyártóeljárásokat, például a viselhető elektronika felhasználását támogató 3D nyomtatótechnikákat kell kidolgozni. A Szingapúri Nanyang Műszaki (NTU) Egyetemmel és a városállam 3D Nyomtatás Központjával együttműködő japán Panasonic ennek a célnak megfelelő, több-hullámhosszú, nagyteljesítményű lézereket tartalmazó többanyagos (multi-material) 3D printert fejlesztett. A fejlesztők elmondása alapján gépükkel gyorsan és könnyen nyomtathatók magunkon viselhető okos és rugalmas elektronikus készülékek.

3dnyomtatas_panasonic.jpg

A Panasonic és az NTU együttműködése 2016-ban kezdődött, a közben eltelt évek során két szabadalmat jegyeztettek be oltalomra, tizenegy konferenciát tartottak, és szintén tizenegy tanulmányt írtak közösen.

A printerrel új anyagok, például organikus polimerek vagy szénalapú matériák, mint a grafén nyomtatását igyekeznek megvalósítani. Ezekből ugyanis előállíthatók rugalmas, hajlítható, nyújtható áramkörök.

A nyomtatott rugalmas elektronika kényelmesebb és mobilabb, egyben könnyebb és kisebb kütyük felé vezet. A géppel a korábbi merev anyagokkal kivitelezhetetlen egyedi szerkezetek hozhatók létre. A fejlesztők szerint az új printer forradalmasíthatja az additív gyártást.

A különféle lézeres hullámhosszokkal az ismert szénalapú anyagokat, mint a poliimidot vagy a grafén-oxidot új típusú, nagyon porózus grafénné alakító hő- és vegyi reakciók indíthatók el. Az új grafénnel nyomtatott szerkezetek könnyűek, és vezetik az áramot. Rugalmas felületekre szintén nyomtathatók, így pedig újfajta viselhető elektronikus cuccok készíthetők belőlük.

A Panasonic – az Autonóm Gyár koncepció részeként – szingapúri kutatóközpontjában lézeralapú gyártórendszerekhez alapított üzemet, ahol további teszteket, kísérleteket végeznek az új printerrel.

Címkék: nyomtatók grafén Szingapúr Panasonic multi-material viselhető technológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2918159102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása