HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fémötvözetek hiperszonikus repüléshez

ferenck 2023.03.24. 08:00

Több országban fejlesztenek hiperszonikus technológiákat. Elsősorban védelmi, katonai céllal készülnek, a Lockheed Martins például az Egyesült Államok haditengerészetét, a US Navy-t tervezi hiperszonikus rakétákkal felszerelni, a Northrop Grumman pedig 3D nyomtatást használ ezirányú technológiai fejlesztéseihez.

Az Arizonai Egyetem kutatói 1,2 milliós támogatást kaptak egy katonai program keretében, a hangsebességnél legalább ötször gyorsabb hiperszonikus sebességet tűrő anyagok fejlesztésére, 3D nyomtatására.

3dnyomtatas_hiperszonikus.jpg

Terveik szerint kifejezetten 3D nyomtatásra szánt új fémötvözeteket dolgoznak ki. Munkájuk úttörő lesz, mert a jelenlegi additív gyártásban elterjedt fémeket nem használják erre a célra.

Hiperszonikus „környezetben” megváltoznak a feltételek, az anyagoknak többet kell elviselniük, mert magas a feszültségszint, a súrlódás és a légellenállás pedig sok és nehezen kezelhető hőt generál.

A kutatócsoport különféle eszközöket kíván fejleszteni: porágyas fúzióval működő 3D nyomtatórendszert, megolvadt fémeket porrá alakító gázporlasztót, tárgyak utófeldolgozására alkalmas vákuumkemencét.

Ha sikerül hiperszonikus sebességhez alkalmas 3D nyomtatás-specifikus anyagokat, ötvözeteket létrehozniuk, az ötvözetek vegytani jellemzőit úgy tehetik egyedivé, hogy a technológia könnyebben és „felhasználóbarátabb” módon működjön velük. Az ismert problémák megoldásával, a 3DP jobban alkalmazható a területre, a végtermékek jobbak és hatékonyabbak lesznek.

Az egyetem a hiperszonikus repülés és az űrkutatás terén elért eddigi vívmányait a legfontosabb eredményei között tartja nyilván, és az extrém környezetekre fejlesztendő anyagokban is nagyon komoly kihívást lát. 

Címkék: anyagtudomány nyomtatóanyagok fémnyomtatás ötvözetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5318076404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása