HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges intelligenciával javítják fel az additív gyártást

ferenck 2023.03.16. 08:00

Az Egyesült Államok Energetikai Minisztériumához tartozó Argonne Nemzeti Laboratórium kutatói új módszert találtak ki 3D nyomtatással készült tárgyakban lévő hibák kiderítésére. A röntgensugarakkal és mesterséges intelligenciával – gépi tanulással – működő eljárás komoly hatással lehet, átalakíthatja az additív gyártási folyamatot.

Többfajta képalkotó- és gépitanulás-technikával valósidőben és szinte teljes pontossággal detektálták, jelezték előre printelt fémekben a likacsokat. A kutatáshoz felhasznált fémminták a gyakran likacs-képződéshez vezető lézeres porágy-fúzióval készültek.

3dnyomtatas_ai_am.jpg

A legtöbb printer az építési folyamatot figyelő, hőképeket alkotó szenzorokkal működik. Mivel az érzékelők a tárgy felületét nézik, nem észlelik a belsejében végbemenő likacs-képződést. Közvetlen detektálásuk tömör és sűrű fémekben jelenleg csak intenzív röntgensugár-nyalábokkal valósítható meg.

A labor nyalábjai annyira intenzívek, hogy másodpercenként egymilliónál több képkocka generálható. Ezek teszik lehetővé a likacsok valósidejű észlelését. A hőkép-alkotás és a röntgensugarak összekapcsolásának eredményeként, a kutatók rájöttek, hogy a mintában keletkezett likacs hőkamerák által detektálható hőjelet hagy a felszínen.

Gépitanulás-modellt gyakoroltattak, hogy csak hőképeket használva, jelezze előre 3D nyomtatott fémekben a likacs-képződést. A modellt a folyamatot pontosan ábrázoló röntgensugaras képek adataival hitelesítették. Ezt követően felcímkézetlen mintákra engedték rá, és közel száz százalékos teljesítményt nyújtott.

A kutatók elmondták, hogy módszerük könnyedén alkalmazható kereskedelmi forgalomban lévő rendszerekre. A gépek a hőkamerával nyomtatás közben észlelik a hibahelyszínt, és módosíthatnak a paramétereken. Ha a printelés elején detektálja a likacsosodást, a gép automatikusan leállíthatja a folyamatot. De ha nem is áll le, pontosan tudjuk, hol lehetnek a hibák, és ha van naplófájlunk, amelyből ismerjük a helykoordinátákat, az egész nyomat helyett csak azokat kell megvizsgálni.

A kutatás célja a hibadetektáláson túlmutató, azokat még gyártás közben kijavító, átfogó rendszer fejlesztése, amelyhez másfajta hibákat detektáló szenzorokat is tanulmányoznak.

Címkék: mesterséges intelligencia fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9518071188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása