HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kínai UNESCO Világörökség Helyszín újraalkotása 3D nyomtatással

ferenck 2023.02.23. 08:00

Megrongálódott, rossz állapotban lévő történelmi emlékművek, UNESCO Világörökség Helyszínek helyreállításához több alkalommal alkalmaztak már 3D nyomtatótechnológiákat.

A néhány éve indult Scan The World kezdeményezés célja felbecsülhetetlen értékek leszkennelése, megőrzésük biztosítása, és hogy minél többen láthassák ezeket a műemlékeket. A szervezet például tavaly októberben a Húsvét-szigeti tűzvészben megrongálódott titokzatos szobrokról, a moaikról készített szkeneket.

3dnyomtatas_kinaivilagorokseg.jpg

Régi tárgyak sajnos balesetek és vandalizmus nélkül is károsodnak, romlik az állaguk. Nem véletlen, hogy ősi könyveket, kéziratokat kutatók is csak kesztyűben foghatnak meg. Emlékművek esetében is, ahány érintés, annyival romlik az állaguk.

Szerencsére 3D nyomtatással ma már ez elkerülhető, de legalábbis lassíthatók folyamatok.

A kínai Jünkang-barlangok (korábban Vucsousun-barlangok) az ország északkeleti részén található ősi buddhista barlangtemplomok. Az V-VI. században épültek, 2001 óta UNESCO Világörökség helyszín, a 252 barlangban kb. 51 Buddha-szobor látható, a dél- és közép-ázsiai buddhista szimbolika és a kínai kultúra hagyományainak ötvözetei mintegy 18 ezer négyzetméter alapterületen.

Az egyik barlang újraalkotása eredeti méretben történt, a helyszín 17,9 méter magas, 13,6 méter széles, míg a fő Buddha-szobor 9,93 méter magas. Első lépésként kb. tízezer kép készült a barlangról és a szobrokról, majd a digitális modell következett.

A modellt 842 részre bontották, a részeket egyesével, több printerrel nyomtatták. A kivitelezők nem árulták el, hogy milyen gépet és technikát használtak, de a képek alapján valamelyik FDM-eljárás valószínűsíthető. Az installálás és a színezés három hónapig tartott.

Címkék: világörökség Kína

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6018054380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása